U Europskom parlamentu zakazana izložba “Miranda – holokaust Roma”

Foto: Press
Autor: Phralipen

Udruga Drom iz Finske i Liisa Jaakonsaari, zastupnica u Europskom parlamentu, pozivaju na izložbu Miranda – holokaust Roma. Svečano otvorenje zakazano je za 20. ožujka 2018. godine u Europskom parlamentu čime će nakon međunarodne turneje putujuća izložba doživjeti svoj vrhunac.

Miranda – holokaust Roma jedinstvena je izložba koju je kroz turneju imalo mogućnosti vidjeti 34 milijuna građana Europske unije. Izložbom se na inovativan način govori o Romima, a njezin autor Veijo Baltzar međunarodno je poznati finski i romski umjetnik. Na otvorenju izložbe govorit će Soraya Post, švedska političarka i zastupnica u Europskom parlamentu, autor izložbe Veijo Baltzar i saborski zastupnik u Hrvatskom saboru, Veljko Kajtazi.

Valja napomenuti da je istoimena izložba nakon Zagreba i Varaždina predstavljena i u Koprivnici, a od 8. ožujka moći će se razgledati u Križevcima u prostorima Hrvatskog doma. Postavljanje izložbe u Osijeku je u tijeku.

Također, autor slavi 50 godina svog umjetničkog rada. Baltzarov prvijenac “The Burning Road” objavljen u Finskoj 1968. bio je senzacija. Otada je Baltzar istaknut kao osoba za izgradnju mostova između različitih kultura.
Baltzar je režirao brojne predstave i radio kao učitelj na Kazališnoj akademiji u Helsinkiju. Godine 1976. osnovao je Drom, prvo i jedino stručno romsko kazalište u nordijskij regiji.  Roman Veija Baltzara “U ljubavi i ratu” (Tammi, 2008.) bit će preveden i objavljen u Hrvatskoj iduće godine u izdavačkoj tvrtki Sandorf. Također postoji interes za dobivanje prava na prijevod i objavljivanje Baltzarovih romana u Velikoj Britaniji, Ukrajini i Češkoj.

Izvor: phralipen.hr

🔥0