Srbija: Uključivanje romske djece u obrazovni sustav veliki je izazov

Foto: TANJUG
Autor: TANJUG

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks suglasili su se danas da je inkluzija romske djece i djece s invaliditetom u obrazovni sustav veliki izazov za društvo, te da je neophodno uložiti dodatne napore za prevladavanje barijera.

Kako je navedeno u priopćenju povjerenice, jedan od načina za to je i osiguravanje personalnih asistenata djeci kojoj je to neophodno.

Teme razgovora sastanka bile su i uloga i nadležnosti neovisnih institucija u zaštiti ljudskih prava, kao i planirane aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja najosjetljivijih društvenih skupina.

U priopćenju se navodi da je Janković predstavila Muižnieksu rad Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, a naročito postupanje po pritužbama, pokretanje strateških parnica, preporuke mjera za ostvarivanje ravnopravnosti i upozorenja za javnost i upoznala ga s najvažnijim planovima institucije za predstojeći period.

Muižnieks je izrazio punu podršku instituciji Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti kako bi se diskriminacija što učinkovitije suzbijala, a svi građani i građanke uživali jednaka prava.

Izvor: blic.rs

🔥0