Reakcije na kontrolu trošenja zajamčene minimalne naknade

Foto: Ilustracija/Petar Glebov/PIXSELL
Autor: Agencija Vlm/Ivica Beti

U dogovoru s policijom Centar za socijalnu skrb Čakovec dobit će podatke o osobama zatečenima u kockarnicama. Ako se utvrdi da se naknada troši na kocku, pokreće se postupak preispitivanja prava

Većina Roma nema ništa protiv kontrole trošenja socijalne pomoći. Djeca ne smiju biti gladna. Neki će se vjerojatno buniti, ali ti valjda nešto mute. Socijalna pomoć je za hranu, odjeću i račune, a ne za alkohol i kasino – komentira Matjaš Oršuš, predsjednik Mjesnog odbora u romskom naselju Parag i županijski vijećnik romske manjine, nakon najave da će se strože kontrolirati trošenje zajamčene minimalne naknade za koju se mjesečno u Međimurskoj županiji pripadnicima te manjine isplaćuje oko 1,4 milijuna kuna, što je oko 80 posto ukupnog iznosa.

U dogovoru s policijom Centar za socijalnu skrb Čakovec dobiva podatke o osobama zatečenima u kockarnicama i automat-klubovima i onda se u bazi podataka provjerava jesu li te osobe korisnici zajamčene minimalne naknade.

Prava nose i obveze

U slučaju da jesu pokreće se postupak preispitivanja prava na pomoć. Oršuš pozdravlja prijedlog da se osobe za koje se utvrdi da naknadu troše na kocku i alkohol umjesto novca dobivaju namirnice u trgovini, preko neke vrste vaučera.

– Tako će se znati da se pomoć troši na hranu. Mještani se moraju skockati i prestati odlaziti u kockarnice. No priče o tome da velik broj Roma odlazi u kasina su pretjerivanje – dodaje Oršuš.

Župan Matija Posavec ponavlja da svatko tko uživa određena prava mora znati i svoje obveze.

Ne smiju imati automobil

– Imamo relativno dobre zakone, ali ih treba poštovati i kontrolirati. Od državnih institucija tražimo da štite stanovništvo i preveniraju neželjene posljedice, a mi ćemo i dalje maksimalnu pažnju posvećivati preventivi, obrazovanju i osiguranju infrastrukturnih uvjeta za kvalitetniji suživot – istaknuo je Posavec.

Benjamin Ignac iz Europskog centra za prava Roma u Budimpešti kaže da pozorno prate najavljene mjere i očekuje da se će prije njihove implementacije konzultirati romska zajednica i pronaći rješenja koja su u skladu s Ustavom, Europskom konvencijom za ljudska prava i Okvirom EU za nacionalne strategije integracije Roma.

– Ovaj problem zahtijeva multidisciplinarni pristup – kaže Ignac.

Milorad Mihanović iz romskog naselja Sitnice kod Murskog Središća ne zna kako će korisnici na njih reagirati.

– Rome je već pogodilo to što ne smiju imati automobil ako žele dobivati socijalnu pomoć. Automobili su nam važni jer do bolnice imamo 15 kilometara. Kako će reagirati na vaučere, ne znam. Velik dio problema riješio bi se kad bi se našao posao za Rome – kaže Mihanović.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr

0