Makedonija: Četvrti Rom umro u zatvoru Idrizovo

Foto: ilustracija

Dana 25. prosinca 2017. godine, 39-godišnji Rom, Bekim Demir, umro je od posljedica predoziranja u zatvoru Idrizovo samo nekoliko dana prije puštanja na slobodu. ECPR će ovaj predmet dovesti u sudski postupak u sklopu kolektivne tužbe u vezi sa smrću još tri zatočenika Roma protiv Uprava za sankcije Ministarstva pravde. Istovremeno, on je osmi i posljednji zatvorenik koji je umro u zatvoru Idrizovo 2017. godine, a jedan od četiri Roma, koji su umirali u makedonskim zatvorima na razdoblje od samo devet mjeseci.

Opet, okolnosti koje usporavaju smrt jednog jedinog Roma su upitne i neizvjesne. Bekimova obitelj dobila je telefonski poziv od njega na dan kada je umro. Rekao im je da mu je teško disati nakon što mu je liječnik u zatvoru dao dvije injekcije od kojih se osjećao paraliziranim. Zamolio je svoju obitelj da dođu u zatvor da ga izbave.

Tijekom nekoliko tjedana prije njegove smrti, Bekim se požalio svojoj obitelji da su ga stražari i doktori maltretirali. Stražari su ga rutinski tukli i obratili mu se etničkim uvredama, tvrdi njegova obitelj koja je vidjela tragove na leđima. Žalio se i na stalnu bol u stomaku u predjelu noge, zbog kojeg su liječnici odbili da mu pruže medicinsku njegu i čak je bio maltretiran zbog traženja pomoći. U jednom slučaju, liječnik je navodno rekao svom nadređenom: “pusti ga dovraga, izvuci ga, svi su bolesni ovdje, ne zanima me ako umre.”

Bekim je služio kaznu od 3 godine za krađu i imao ozbiljne zdravstvene probleme prije nego što je primljen u Idrizovo, gdje je tijekom posjete obitelji primijetio da se tijekom vremena njegovo zdravlje pogoršalo. On ima dvije kćeri u dobi od 12 i 4 godine.

“Makedonija je već upozorena. Nastavljena smrt mladih Roma u njihovim zatvorima nije prošla nezapaženo, a mi nećemo dozvoliti da to prođe “, rekao je predsjednik ERPR-a Đorđe Jovanović. “Oni znaju da je ono što rade pogrešno – već su platili naknadu smrti zatvorenika Roma u vrlo sličnom slučaju. Ako Ministarstvo pravde ne naredi odgovarajuće istrage, vidjet ćemo što sudovi imaju reći o slučaju. Ako odbiju zadovoljiti pravdu, ovi slučajevi će biti podneseni pred Europskim sudom za ljudska prava. ”

Njegova smrt slijedi rastući trend i podsjeća na okolnosti smrti dva druga Roma ove godine: 25-godišnji Iusinov Erdal i 21-godišnji Andrias Redžepov. Oboje umrli zbog predoziranja lijekovima protiv bolova kako optuženih stražara i liječnika u zatvoru zbog uznemiravanja, i da je navodno odbio medicinsku njegu u satima prije njihove smrti.

Očito je da su makedonske vlasti ili nesposobne ili ne žele u potpunosti istraže smrt ovih romskih zatočenika, i ako je potrebno, kazneno goniti odgovorne za to. ERK smatra da postoji nevjerojatno velik broj dokaza koji ukazuju na institucionalno nasilje nad pripadnicima romske etničke zajednice. Propust da se istraže okolnosti tih smrtnih slučajeva predstavlja kršenje brojnih nacionalnih zakona i član 14 (pravo na nediskriminaciju) Europske konvencije o ljudskim pravima, zajedno s člankom 2. (pravo na život) i članka 3 (zabrana mučenja).

Izvor: ERRC / rominfomedia.rs

🔥0