ERRC nagrađen nagradom Raoul Wallenberg 2018

Foto: ERRC

Preveo: Benjamin Ignac

Strasbourg, 17. siječnja 2018 – Europski Centar za Romska Prava (ERRC) dobio je nagradu Raoula Wallenberg za 2018. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine i nagrađuje se izvanredno dostignuće na području ljudskih prava.

Nagrada je dodijeljena na svečanosti u Strasbourgu danas, na datum uhićenja Raoula Wallenberga sa strane sovjetskih snaga, 1945. godine u Budimpešti. Glavni tajnik Vijeća Europe pohvalio je ERRC za njihov “nepopustljiv stav” u nastojanjima da se bore za prava Roma diljem Europe u vrijeme povećanja mržnje prema Romima.

Predsjednik ERRC-a, Đorđe Jovanović, govorio je kako je ponosan na smjer kojim ova organizacija ide posljednjih godina, a dodjela ove nagrade je dodatna motivaciju za daljni rad.

“Priznanje koje je dodijelilo meni i mojim kolegama dodjelom nagrade Raoula Wallenberg, veliko je ohrabrenje za nas u ERRC-u, ali znamo da imamo jo štoliko mnogo posla. Sve dok postoji jaz između presuda i pravde za Rome, i sve dok se pravda za Rome uskraćuje ili odgađa, naš će se rad nastaviti. ”

ERRC je izabran od strane odbora sastavljenog od sedam nezavisnih osoba s priznatim moralnim položajima u području ljudskih prava i humanitarnog rada: glavni tajnik Vijeća Europe, švedsko Ministarstvo vanjskih poslova, Institut Raoul Wallenberg u Lundu, UNHCR i obitelj Raoula Wallenberga.

ERRC je duboko zahvalan što je primatelj nagrade Raoula Wallenberg 2018. Njegova hrabrost i domišljatost prilikom suočavanja s barbarizmom ostaje nadahnuće svima nama u ERRC-u. Naš ured danas se nalazi u Židovskoj četvrti Budimpešte, mjestu koje je bilo geto u Drugom Svjetskom Ratu. Wallenbergova konačna pobjeda 1945. godine bila je sprječavanje Nacista da izvrše masakar 70.000 Židova. Gledamo na ovu nagradu kao priznanje ne samo za naš rad, nego i za hitnost borbe za prava Roma i pozitivan utjecaj koji strateška litigacija može imati u ovoj borbi.

Izvor: errc.org

0