Srbija: Mnogo problema za Rome-povratnike iz Njemačke u Srbiju

Romi iz Srbije su u Njemačku masovno počeli dolaziti 2012. da bi 2015. Srbija bila proglašena za sigurnu zemlju podrijetla – što omogućava vlastima one koji iza takve zemlje dolaze – mnogo brže i lakše protjera. Doista, u to je vrijeme masovno prisilno vraćanje Roma u Srbiju.

O tome se tada u Srbiji pisalo, pri čemu su Romi uglavnom nazivani “lažnim azilantima” i od njih se posebno srpska vlada ograđivala – jer je Njemačka prijetila ukidanjem viznih olakšica za građane Srbije. Romski povratnici su tada u srpskoj medijima i prikazivani često u tom svjetlu, i mada je bilo i korektnog izvješćivanja, ono nije prelazilo okvire klišeja. Tanja Jakobi, izvršna direktorica beogradskog Centra za istržavanje javnih politika, provela je više istraživanja o Romima-povratnicima i odnosu medija prema njima, ali i problemima tih ljudi.

Odnos se promijenio utoliko što u ovom trenutku nema gotovo nikakvog izvještavanja o povratnicima, zapravo, uglavnom postoje samo kratke, izuzetno šture agencijske vijesti, u kojima se prenosi da se trenutno provodi neki projekt i u okviru njega da se podržava obrazovanje ili zapošljavanje Roma-povratnika, i to je sve, rekla je Tanja Jakobi između ostalog. Ona govori o dvije grupe Roma-povratnika: jedni su bili u EU kratko vrijeme i vraćeni su jer ne mogu dobiti boravak u zemlji u koju su otišli, a drugi su Romi koji su u EU proveli niz godina i čija su djeca vrlo često rođena, recimo, u Njemačkoj.

Ovi drugi su se sa naglim povratkom u Srbiju našli u zemlji koja im je praktično strana, što je skopčano s posebnim teškoćama u integraciji kako djece u škole tako i odraslih na tržište rada. Međutim, u određenim slučajevima ima i Roma koji su u inozemstvu stekli određene kvalifikacije ili umijeća, ali, iz raznih razloga (nisu ponijeli odgovarajuća svjedočanstva, nemogućnost nostrifikacije u Srbiji i sl.) nemaju mogućnost zaposlenja.

Izvor: rominfomedia.rs/WDR

0