Udruga mladih Roma iz Rijeke „Romska budućnost“ sudjeluje na projektu „Glazbe svijeta – kultura različitosti“

„Glazbe svijeta – kultura različitosti“ izuzetno su značajan projekt s kojim HNK Ivana pl. Zajca, a od ove godine i RKM „Kamov“ žele obilježiti značajnu 15. obljetnicu već nadaleko poznatih Edukativnih koncerata koji iz sezone u sezonu bilježe značajan rast broja mladih (i starijih) posjetitelja.

Ovogodišnji projekt zamišljen je kao cijeli niz aktivnosti s ciljem edukacije djece i mladih na području tradicionalne glazbe raznih naroda, s posebnim naglaskom na glazbu i kulturu nacionalnih manjina. Želja nam je mladima u ovom participativnom programu omogućiti proširivanje znanja i razvijanje posebnog senzibiliteta prema kulturi, ali i nacionalnim manjinama uopće, s konačnim ciljem promicanja tolerancije, dijaloga i bolje socijalne uključenosti mladih u nepovoljnom položaju.

Projekt je planiran u suradnji s različitim kulturno – umjetničkim udrugama nacionalnih manjina poput Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“ Rijeka; Zajednica Talijana Rijeka „Circolo“; Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Pododbor Rijeka; Društvo Rusina i Ukrajinaca „Kaljina“ Rijeka; Udruga mladih Roma iz Rijeke „Romska budućnost“; „Matica slovačka“, Rijeka; „Češka beseda” Rijeka, Savez Crnogoraca Hrvatske „Montenegrina“ Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, ali i sa stručnim suradnicima različitih područja (ističemo suradnju s Učiteljskim fakultetom u Rijeci). U edukativnom dijelu programa organizirat ćemo predavanja i radionice po školama iz čak tri županije, a planirana je i izložba kulturnog blaga u prostorima Kazalištu, te naravno edukativni koncerti uz sudjelovanje pripadnika nacionalnih manjina, ali i ansambla Opere i Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Izvor: hnk-zajc.hr

🔥0