Srbija: Oko 200.000 Roma radi na crno

Foto:
Autor: B.Ljubisavljević

Direktor „Yurom centra“ Osman Balić izjavio je 20-og srpnja u Nišu da oko 200.000 Roma u Srbiji radi neprijavljeno, dok se 26.000 njih nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Više desetina tisučaa Roma trenutno bere voće i povrće na poljima širom Srbije. Oni nisu prijavljeni i nemaju nikakvu sigurnost. Nekima od njih nije plaćena ni prošlogodišnja berba„, rekao je Balić na sastanku u Gradskoj kući na kome su predstavljeni modeli zadruga koje mogu da zaposle Rome.

Balić je rekaoo da postoji način da se rad Roma dovede u legalne tokove, a jedan od načina je formiranje zadruga i kooperativa.

Prema njegovim riječima u Nišu već postoje dvije nevladine organizacije koje su svojevrsni modeli zadruga.

„Te nevladine organizacije su registrirane za poljoprivrednu djelatnost i zapošljavaju značajan broj ljudi. Jedna se bavi stanogradonjom a druga reciklažom„, istaknuo je Balić.

On je rekaoo da su se za te „paramodele“ zadruga zainteresirale i europske zemlje u okviru projekta čiji je cilj zapošljavanje Roma, a koji Europska unija finansira u 13 zemalja.

Državni tajnik i predsjednik Savjeta za poboljšanje položaja Roma Nenad Ivanišević rekao je ovom prilikom da je najvažniji dio Strategije za poboljšanje položaja Roma u našoj zemlji onaj koji se odnosi na obrazovanje i zapošljavanje.

Ivanišević je rekao da ni jedna osoba ne može da bude konkurentna na tržištu rada bez obrazovanja.
„Više nije pitanje broja romske djece koja završavaju osnovnu školu jer se to podrazumijeva. Sada je pitanje broja mladih koji završavaju fakultete„, naglasio je Ivanišević.

Prema njegovim riječima u proteklih deset godina oko 3.000 Roma završilo je fakultet, a očekivanja su da u narednih deset godina taj broj bude značajno veći.

Izvor: jugmedia.rs

0