U Ruskoj republici Tatarstan, u prisustvu specijalne policije sa psima, srušene su romske kuće

Foto: Rušenje romskih kuća u selu Aisha u Tatarstanu

Prijevod: Romski Portal/Čedo Todorović

U Ruskoj republici Tatarstan, u selu Aisha srušene su kuće koje pripadaju Romima, koji su prema mišljenju republičke vlasti „ilegalni objekti”. Prema „Idel.Realii” (Projekt Radio Liberty), rušenje je započelo u 6 sati ujutro, kada su u selo stigli časnici posebne specijalne policije OMON sa psima, i izvršiteljima u pratnji posebnih snaga, izvjestila je radio svoboda na svojim web stranicama.

Sud u Tatarstanu, 16. ožujka odlučio je srušiti pet romskih kuća u selu Aisha. Do 3. kolovoza mještani su uspjeli samostalno rastaviti tri zgrade. Za rušenje preostalih dviju kuća, Romi sada moraju platiti oko 800 tisuća rubalja (83,776.00 HRK).

Odvjetnik organizacije za ljudska prava “Zona prava” Andrei Suchkov napominje da vlasti u regiji nemaju pravo uništiti materijale iz kojih su građene kuće Roma. “Na temelju čega je izvršiteljska služba pripisana dobrim građevinskim materijalima na građevinske ostatke, to je nejasno”, rekao je Suchkov.

Prošle je godine srušeno oko 100 romskih kuća u selu Plekhanovo, na području Tula. Vlasti u regiji također su nazivale zgrade “ilegalne”. Prije prisilnog rušenja zgrada, oko 500 policajaca je poslano u selo, uključujući OMONove borce i vojnike unutarnjih snaga. Nekoliko je ljudi bilo zatočeno. Tri su Cigana bila kažnjena zbog neposlušnosti policije.

🔥0