Savez Roma u R.H. "Kali Sara", obilježio Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida/ Samudaripen

Savez Roma u R.H. “Kali Sara”, obilježio Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida/ Samudaripen

Foto: Čedo Todorović

Autor: Romski Portal/ Čedo Todorović

Jučer, 02. Kolovoza u mjestu Uštica pokraj Jasenovca, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida/Samudaripen u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje je okupilo veliki broj predstavnika Romskih organizacija iz Europske Unije i regije. Na obilježavanju su prisustvovali predstavnici Sabora i vlade Republike Hrvatske,  te predstavnici veleposlanstava i Romskih organizacija i Vijeća romskih nacionalnih manjina u R.H.

Inaće 2. kolovoz se obilježava u znak sjećanja na 2. kolovoz 1944. kad je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi zahvalio je svima koji su došli na obilježavanje. 

Ovo je mjesto najvećeg stradanja pripadnika romske zajednice, mjesto na kojem je romska zajednica desetkovana. Ovo je područje na kojem su počinjeni najgori i najmasovniji zločini u ovom dijelu Europe za vrijeme Drugog svjetskog rata. To nikada ne smije biti zaboravljeno. Na ovome mjestu počinjen je genocid, ne samo nad romskim narodom, nego nad ljudskošću, nad svim europskim vrijednostima današnjice koje baštini moderna država Hrvatska. Od 1941. do 1945. ovdje su ubijena najmanje 16.173 Roma. Od toga je bilo 5008 djece i 4887 žena, rekao je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Naime 1 popis stanovništva nakon Drugog svjetskog rata iz 1948 godine pokazuje koliko je bilo stradanje roma a vrijeme NDH, da je samo 408 roma bilo upisano u popisu stanovništva.

Romi su u Jasenovac doveženi na prevaru uz obećanje da se radi o radnom logoru u kojima će moči obavljati svoje zanate i usavršavati se. Nisu znale da će kopati jame za svoje sunarodnjake te su u njima i sami završili. Romi su ubijani maljem i klanjem, žene su bile silovane, djeca su bili živi zakopani, držani su u nehmanim uvjetima na kiši i ledini bez hrane, kako bi ih lakše ubijali već izgladnjele i premlačene, napomenuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Saborski Zastupnik Veljko Kajtazi je još napomenuo da je prošle godine na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan važan znanstveni skup na kojemu je zaključeno kako je primjenjiv pojam za obilježavanje genocida romskog naroda u Drugome svjetskom ratu SAMUDARIPEN u odnosu na ranije korišten pojam PORAJMOS i holokaust.

Izmjenom odluke o proglašenju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve od 2 ožujka 2017 godine, Hrvatski sabor je postao prvi nacionalni parlament na svijetu koji je implementirao zahtjev romske zajednice da se stradanje roma primjerenim i gotovo svim romima razumljivijim terminom, a još 12 prosinca 2014 godine je jedan od prvih nacionalnih parlamenta koji je opće prepoznao 2 kolovoz, napomenuo je Kajtazi.

Izaslanica predsjednika Vlade Nada Murganić rekla je da je zahvalna što će se danas pokloniti nevinim žrtvama strašnog zločina kao posljedice jedne zločinačke politike u nekim davnim vremenima.

Danas ćemo se sjetiti i prisjećati, danas ćemo se pokloniti, molit ćemo za žrtve i osvijestiti činjenicu kako neke diskriminacije, neravnopravnosti mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, do nasilja pa i ovakvih zločina, istaknula je Izaslanica predsjednika Vlade Nada Murganić.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin rekao je da su nad romskim stanovništvom u mnogim europskim zemljama u doba Drugog svjetskog rata izvršeni mnogi zločini koji su imali za cilj njihov genocid.

Danas smo se okupili na jednom od mjesta patnji i stradanja gdje je više od 16 tisuća Roma postalo žrtvama monstruoznog i zločinačkog režima. Ustaškog režima NDH-a, istaknuo je Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer rekao je da je čovjek biće vrijedno pamćenja, ispričan kao povijest, uvijek i svagda.

Imamo obvezu da svake godine na ovom mjestu gdje su stradali nevini, samo zato što su bili Romi, stalno ukazujemo i podsjećamo na takvo zlo. I to moramo raditi, beskompromisno prokazivati i ukazivati na punu povijesnu istinu – jer to je jedini put protiv novih Jasenovaca, zločina i stratišta. Nikad se ne ponovilo! Vječni spokoj njihovim dušama i laka im zemlja, istaknuo je Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta predstavlja jedan od najvažnijih datuma vezanih uz romski identitet.

Nije ovo samo romsko pitanje i samo romska bol, ovo je problem i bol svih nas. Ljudska vrsta svoju zadivljujuću inteligenciju, nažalost može očajno zloupotrijebiti. Nije sasvim precizno i korektno reći da se ovdje dogodilo zlo. To kažemo u slučaju potresa ili poplave. Preciznije je reći: ‘ovdje je zlo učinjeno’. Ovdje je počinjen stravičan zločin. Ljudi s imenom i prezimenom su ga počinili, istaknuo je Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Furio Radin rekao je da je upravo Hrvatski sabor na inicijativu zastupnika Kajtazija u prosincu 2014. donio odluku o proglašenju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta.

Ljudski je rod od svog postanka pokušavao na sve moguće načine, a osobito riječima, opisati ono što vidi, čuje i osjeća. Najteže je, međutim, pronaći odgovarajuće riječi kojima bi se mogle opisati sve strahote, stradanja ljudskog roda kroz povijest, dodao je Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Furio Radin.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivo Žinić rekao je da je poznato kako su tijekom srpnja 1942. svi Romi s područja NDH-a bili deportirani u Jasenovac.

Dok su drugi zatočenici ovog koncentracijskog logora bili identificirani po imenu, Romi su bilježeni po broju vagona kojim su dovezeni u logor, rekao je  Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivo Žinić .

Nakon govora, svi prisutni su odali počast žrtvama polaganjem vijenaca.

Galeriju fotografija sa Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida /Samudaripen pogledajte ovdje.

Cijelu snimku možete pogledati u prilogu.

Autorsko pravo snimke pripada HRT-u.

🔥4