Srbija: Obrazovanje Roma ključno za izlazak iz siromaštva

Autor: Marijana Tolimir

Obrazovanje Roma je najbolji put za izlazak iz začaranog kruga siromaštva, izjavio je državni tajnik za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević, prilikom posjete Edukativnom centru Roma u Subotici. Ivanišević je napomenuo da će samo u ovoj godini u obrazovanje Roma u Srbiji biti uloženo dva milijuna eura.

Usvajanje Akcijskog plana za provedbu Strategije za inkluziju Roma na državnoj razini, prema riječima Stevana Nikolića iz Edukativnog centra Roma, velik je događaj za ovu zajednicu u Srbiji. Nikolić je istaknuo da je Subotica odavno spremna, budući da još od 2005. godine ima model po kojem radi.

Još 2015. godine na razini Grada formiran je Savjet za unapređenje položaja Roma, au izradi Lokalnog akcijskog plana sudjelovali su brojni akteri – osim Edukativnog centra Roma, i mnoge obrazovne, zdravstvene i ustanove socijalne zaštite, te nevladine organizacije.

Da Strategija za inkluziju Roma nije samo mrtvo slovo na papiru, potvrđuje pet milijuna eura koji će biti uloženi u dva važna stupa Strategija – obrazovanje i stanovanje, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu za rad, Nenad Ivanišević.

Preko 3000 pripadnika romske zajednice u Srbiji završilo je fakultete, što je tekovina prethodne Strategije za inkluziju Roma, a očekivanja su da taj broj, zahvaljujući novoj strategiji, bude daleko veći, dodao je Ivanišević.

Izvor: tvsubotica.com

0