Život Baranjskih Roma

Foto: Duško Kostić
Autor: Ivica Getto

U Baranju su došli prije tristotinjak i više godina, većinom iz Rumunjske. Nastanili su se po baranjskim šumama i izrađivali drvene predmete, a nakon toga počeli su “graditi” kuće u dijelu naselja Bolman, tko zna iz kojih razloga kasnije prozvanim – Pariz.

Tijekom proteklog stoljeća nastanjuju se u Belom Manastiru, Dardi i Torjancima, gdje i sada žive. Romi. Sada se može reći – baranjski Romi. Ima ih, dakako, gotovo u svakom baranjskom selu, ali u spomenutima su čitava romska naselja. Kažu da ih je na području između Dunava, Drave i Mađarske nešto više od 2500, dok službeni podaci s posljednjeg popisa stanovništva govore drugačije. U Baranji ih je, naime, 2011. godine popisano 1341. No, jedan od njihovih baranjskih lidera, Duško Kostić, predsjednik belomanastirske Udruge romskog prijateljstva Luna, ponosan je na ovu brojku. Zašto, pitali smo ga, kada ih je sigurno gotovo dvostruko više.

– Desetak godina prije, tijekom popisa 2001. godine, Romima se izjasnilo svega 592 ljudi. Sada je ova brojka znatno veća. Mislim da su Dekada Roma i Nacionalni program učinili svoje – kaže Kostić, poznatiji kao Dule, objašnjavajući kako nije riječ o novoj seobi naroda, nego su se konačno prestali bojati deklarirati kao Romi.

Sukladno tome, promijenila se i brojčana situacija po općinama i jedinom baranjskom gradu. Dvostruko više Roma nego 2001. godine je u Belom Manastiru, gdje ih je službeno 301, dok se utrostručio službeni broj Roma u općini Darda. Tamo ih je, najviše u darđanskom naselju “preko pruge”, u ovom trenutku 650. Po stotinjak Roma živi u općinama Jagodnjak i Petlovac, što je, statistički gledano, također popriličan porast, a rast romske populacije zabilježen je i u ostalim baranjskim općinama, izuzev Čeminca, gdje se nitko od tamošnjeg stanovništva nije izjasnio Romom.

Prisjeća se Dule da su ga svojevremeno neki predstavnici romske nacionalne manjine pitali moraju li mijenjati putovnice ako kažu da su Romi, što govori samo za sebe.

Cijeli članak možete proćitati klikom na dolje navedeni izvor.

Izvor: glas-slavonije.hr

🔥13