Romima najviše mogu pomoći lokalne vlasti

Romima najviše mogu pomoći lokalne vlasti, navodi Ivan Jakovčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Iskustva Istre i Međimurja pokazuju pravi put za integraciju Roma i poštivanje njihovih manjinskih prava, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u ime Kluba zastupnika europskih liberala u raspravi u povodu Međunarodnog dana Roma.

“Uz Rome se nažalost još uvijek vežu pojmovi kao što su segregacija, rasizam i netrpeljivost. To je u izravnoj suprotnosti s vrijednostima za koje se Europska unija zalaže – toleranciju i uvažavanje različitosti“, navodi Jakovčić.

U Drugom svjetskom ratu, Romi su bili žrtve genocida nacističke Njemačke i njenih saveznika, među kojima je bila i NDH. Ipak, ističe kako “danas u Hrvatskoj postoje odlični primjeri sustavne brige o manjinskim pravima Roma.” Napominje kako je kao župan pokrenuo i realizirao niz projekata u Istri na korist romske manjine. Kao dobar primjer brige o Romima izdvojio je Međimurje. Istaknuo je potrebu otvaranja posebnih vrtića, stipendiranja školovanja romske djece i organiziranja medijskih nastupa za predstavljanje romske kulture.   Upozorio je na važnu ulogu lokalnih vlasti jer bez njihovog uključenja nacionalni i europski programi neće zaživjeti. “Europska komisija mora novac izravno usmjeriti prema lokalnim vlastima jer je to najučinkovitiji put za što uspješniju integraciju Roma”, zaključuje Jakovčić.

Izvor: vecernji.hr

2