Srbija: Romska obitelj sa petero djece istjerana na ulicu

Foto: Dušan Pujić/Bojana sa djecom koju želi da izvede na pravi put.
Autor: Lj. Preradović

Plac na kome je kućica privatiziran, pa će Đurkić iz Novog Sada morati da se isele. Majka, u strahu da će joj oduzeti mališane, traži smještaj.

NOVI SAD/SRBIJA – UDŽERICA na ledini novosadskog naselja Liman 4, bez struje i vode, prethodnih 15 godina je dom sedmeročlanoj obitelji Đurkić, koja odatle sada mora iseliti, jer je zemljište postalo privatno. Sklepana kućica predviđena je za rušenje, a drugi smještaj nemaju. Bračni par Bojana (29) i Predrag (34), roditelji petero mališana, Katarine (13), bliznakinja Bebe i Bube (11), Peđe (9) i Bojane (6), sa svojom nejači, naći će se na ulici, ako im se što prije ne pomogne.

Vjerujući da će uz pomoć humanih ljudi uspjeti nađu novi krov, majka Bojana kaže da joj je najvažnije da je iu ovim, za njih najtežim trenucima, obitelj složna. Ipak, najviše je brine da će joj ukoliko završe na ulici, oduzeti djecu. Još želi da njezina djeca nastave školovanje u OŠ “Žarko Zrenjanin”, koju pohađaju.

A, upravo su predavači i direktor u ovoj osmoletki, saznavši za tešku situaciju svojih đaka, pokrenuli akciju za Đurkovića.

– Prethodnih deceniju i po nitko nas nije dirao – kaže zabrinuta Bojana. – Ovo je bilo napušteno, uselili smo se i stvarali obitelj, živjeli kako znamo i umijemo, ali složno iu ljubavi. Krajem siječnja smo saznali da je naša baraka predviđena za rušenje, i da moramo otići odavde. Od Centra za socijalni rad smo tražili smještaj, podnijela sam dokumentaciju, ali je rečeno da ne ispunjavamo uvjete.

[themepacific_box color=”grey” text_align=”left” width=”100%”]RAČUN ZA POMOĆ
U AKCIJU za Đurkić uključilo se i Udruženje građana “Novi Sad”, a njegov predsjednik Goran Bajšanski je apelirao na ljude da pomognu. Svi koji su u mogućnosti da doniraju novac za kupnju ili iznajmljivanje kuće mogu ga uplatiti na žiro račune: Banka Intesa: 160-450858-70 i Vojvođanska banka: 355-3200555580-26 – devizni račun.[/themepacific_box]

Kad stignu bageri, sedmočlana obitelj, nažalost, odatle nema kud. Socijalna pomoć od 16.000 dinara i 10.000 dječjeg dodatka, jedina su sigurna primanja. Kućni budžet dopune i sakupljanjem sekundarnih sirovina, ali otkad je prije mjesec dana glava obitelji Predrag doživio infarkt i ugrađen mu je stent, pored svakodnevnih obaveza oko djece, ovim dodatnim poslom bavi samo Bojana.

– Trudimo se da iu ovakvim uvjetima iškoluje djecu i izvedemo ih na put da postanu dobri ljudi. – Zahvalni smo školi jer nam pomaže od prvog dana da osiguramo knjige i pribor.

LIJEPO ODGOJENI MALIŠANI

Žarko Mušicki, direktor OŠ “Žarko Zrenjanin”, kaže da kolektiv želi pomoći svojim đacima.

– Oni su vrlo lijepo vaspitani i kulturni i sa njima nikada nije bilo nikakvih problema – ističe Mušicki. – Škola će organizirati humanitarnu priredbu ili koncert, a prihod ide obitelji Đurković.

Izvor: novosti.rs

0