Proslava Svjetskog dana Roma u Belišću

Foto: Čedo Todorović

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

U subotu 22. travnja 2017. godine, u Centru za kulturu Sigmund Romberg, grad Belišće je po drugi put obilježio Svjetskog dana Roma.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić, je pozdravio sve nazočne i čestitao je svim nazočnima dan grada Belišća, iSvjetski dan Roma. Nazočim gostima i posjetiteljima obratio se i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, Predsjednica Saveza Roma u RH “Kali sara” Suzana Krčmar i zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi. Zastupnik Kajtazi poručio je kako je Svjetski dan Roma jedan od najvećih romskih praznika i iz tog mu je razloga izuzetno drago što Belišće na tako dostojanstven i svečan način obilježava taj dan te je uputio srdačne čestitke i zahvale gradonačelniku Belišća Dinku Buriću.

Ovom značajnom događaju nazočili su i načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske županije Milan Baričević i načelnik Policijske postaje Belišće Zdravko Mandić. Ove godine u obilježavanje se uključio i Odjel prevencije Policijske uprave osječko-baranjske s polusatnim filmom naziva “Udaj se kad budeš spremna” koji je snimljen u suradnji s Udrugom žena Romkinja “Romsko srce”. Film prikazuje nekoliko osoba, pripadnika romske nacionalne manjine, koji u svojim iskrenim i potresnim svjedočanstvima opisuju svoj životni put i nedaće s kojima su se susreli s jasnom porukom – mlade osobe trebaju se školovati i brinuti za svoju dobrobit, a ne ulijetati u brakove i obitelj dok su i sami djeca.

Mlada i izvrsna pjevačica Karla Forjan razgalila je publiku svojim izvedbama hrvatske i romske himne, kao i pjesme Ederlezi. Svečani program vodila je ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Silvija Kifer.

U glazbenom dijelu svečane proslave nastupili su članovi Romskog kulturno-umjetničkog društva “Ludari” iz Slavonskog Broda koji su se predstavili s nekoliko koreografija i pjevačkih nastupa. U istom ritmu i duhu predstavili su se i članovi domaće skupine “Crvena jagoda”, a svi plesači, gosti i domaćini, podignuli atmosferu u publici zajedničkom plesnom točkom.

Pogledajte galeriju fotografija sa obilježavanja Svjetskog dana Roma.

🔥1