Srbija: Hip hop plesna radionica za djecu ulice

Foto: Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Glazbena radionica za djecu sa ulice
Autor: Z.Č

Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) i bend ” Roma Sijam ” organizirali su danas u Američkom kutku u Novom Sadu glazbeno plesnu hip hop radionicu za djecu koja žive i rade na ulici.

SRBIJA – Dvadesetak djece sudionika projekta EHO-a ” Rad na terenu s djecom s ulice ” pjevalo je i repovali povodom dva važna datuma – Dana Roma i Dana djece ulice.

Projekt koordinator Tijana Vidović iz EHO-a kaže za ” Blic ” da je fenomen djece ulice široko rasprostranjen u Novom Sadu, a glavni uzrok svemu tome je siromaštvo.

– Siromaštvo svakoga dana sve više uzima maha. I djeca koja rade na ulici su prepoznata u Zakonu o socijalnoj skrbi, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je dalo obećanje da će do kraja mjeseca izdati uredbu o poslovima koji su zabranjeni za maloljetnike odnosno djecu mlađu od 15 godina – najavila je Vidovićeva.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija Glazbena radionica za djecu sa ulice

Prema njenim riječima bit će to i opomena roditeljima da znaju gdje smiju i za koje poslove angažirati svoju djecu pogotovo onu romske nacionalnosti koja spada u vrlo ranjive kategorije.

– Dobro je i to što je Zakon o zdravstvenoj zaštiti prepoznao to da se djeci koja nemaju osobne dokumente mora pomoći. A dokumenta nemaju zato što njihovi roditelji nemaju prijavljeno prebivalište i to je veliki problem, a posebno onih raseljenih s Kosova – istakla je Vidovićeva.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija Glazbena radionica za djecu sa ulice

Danijel Rašitović, frontmen benda ” Roma Sijam ” što u prijevodu znači ” Mi smo Romi ” kaže za ” Blic ” da ima puno iskustva u radu s djecom s ulice i da je vrlo zadovoljan kako su novosadski mališani reagirali na njihovu glazbu.

– Njima ovakva druženja znače puno, a nama je vrlo bitno da im kroz druženje objasnimo neke stvari. Mnoge od njih je sramota što su Romi jer se susreću s velikim predrasudama, a mi pokušavamo im dokažemo da je to pogrešno. Najviše se trudimo da im dokažemo da je školovanje jedan od načina da se razbiju te predrasude – priča nam Danijel čiji bend je postao vrlo popularan sudjelujući u emisiji ” X faktor ” 2015. godine.

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija Glazbena radionica za djecu sa ulice

Druženju u Američkom kutku nazočio je i Herbert Stepić osnivač istoimene CEE Charity organizacije iz Austrije koja već deset godina podržava humanitarne projekte podrške i zaštite najugroženije djece u središnjoj i istočnoj Europi.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna od najboljih radionica kojima je prisustvovao.

– Ovdje su vrlo mladi ljudi koji su veoma posvećeni djeci s ulice i na razne načine pokušavaju ih animiraju i pruže im utočište u suradnji s svratišta. To budi velike nade jer svako dijete kome pomognu znači jedno sretnije dijete na svijetu – naglasio je Stepić.

Izvor: blic.rs

🔥0