Republika Hrvatska priznala MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE PORAJMOSA / HOLOKAUSTA

Republika Hrvatska priznala MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE PORAJMOSA / HOLOKAUSTA

Na inicijativu saborskog zastupnika 12. nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, gospodina Veljka Kajtazija, Republika Hrvatska priznala je 02. kolovoz kao MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE PORAJMOSA / HOKOLAUSTA na svojoj sjednici održanoj 12.12.2014. godine.

Ovim priznanje Republika Hrvatska svrstala se uz bok zemalja koje su do sada već podržale tu inicijativu te postala treća država u svijetu koja je ozvaničila ovaj veliki datum. Do sada su takav potez u svojim Parlamentima učinile Poljska i Mađarska.

Ovo je već druga inicijativa saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koje je prihvaćena sa samo jednim sudržanim glasom u Hrvatskom Saboru, a direktno se tiče romske zajednice koja živi u Republici Hrvatskoj.

Da podsjetimo, SVJETSKI DAN ROMSKOG JEZIKA koji se svake godine obilježava 05. studenog priznat je još 2012. godine, a sada je romska zajednica dobila još jedan značajan zvanični događaj MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ROMSKE ŽRTVE PORAJMOSA / HOKOLAUSTA, 02. kolovoz.

Na Romskom groblju u selu Uštice kraj Jasenovca, a u sklopu Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, nalazi se maleno groblje sa 21 masovnom grobnicom u kojoj je ukopano 5.608 djece, 5.688 muškaraca i 4.877 žena. Ukupnom brojkom od 16.173 Roma koji su ubijeni ili umrli u strašnim uvjetima u zloglasnom Jasenovačkom logoru tijekom NDH, groblje u Ušticama izdvaja se kao jedno od najvećih grobnica romskog naroda, a po zvaničnim podacima JUSP Jasenovca, Romi su nakon Srba druga nacionalna manjina po brojnosti koja je ostavila svoje živote na ovom mjestu užasa.

Ovim priznanjem stekli su se uvjeti da se pristupi kvalitetnom uređenju ovog memorijalnog groblja kojega svake godine na 02.08. posjeti više stotina Roma iz zemlje i inozemstva.

Izvor:

http://veljkokajtazi.com

0