Srbija: Optužnica zbog krivotvorenih potpisa na izborima 2016

Foto: ilustracija

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za krivotvorenje 8684 potpisa za potporu sedam političkih stranaka na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

SRBIJA – Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv sedam osoba koje se terete za krivotvorenje 8684 potpisa za potporu sedam političkih stranaka na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, rečeno je danas Tanjugu u tom tužilaštvu.

Sumnja se da su optuženi htjeli strankama omoguće sudjelovanje na izborima za zastupnike u Narodnoj skupštini Srbije, kao i na lokalnim i pokrajinskim izborima, koji su bili zakazani i kasnije održani 24. ožujka 2016. godine.

Republička izborna komisija je, inače, u travnju prošle godine, po primitku lista, utvrdila da još nekoliko manjih stranaka ima krivotvorene potpise, ali je na vrijeme spriječeno da one sudjeluju na republičkim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Optuženima se na teret se stavlja kazneno djelo krivotvorenja isprave, a optužnica je proslijeđena Prvom osnovnom sudu na razmatranje, kažu u tužiteljstvu. Optužnicom su obuhvaćeni predsjednik Stranke Rusa Srbije Dragan Cvetković, predsjednik Demokratskog pokreta Rumuna Srbije Nataša Tošić, te predsjednik Jedinstvene ruske stranke Zoran Marić.

Optužnica je podignuta i protiv Nikole Jelikić, ovlaštene osobe Republikanske stranke Nikole Sandulovića, Elizabete Šajn, ovlaštene osobe Romske partije Srbije, Apolona savane iz stranke Bunjevci građani Srbije i Miloša Mihajlovića, nositelja izborne liste “Romska lista Srbije”.

Prema optužnici, Dragan Cvetković i Nataša Tošić su nakon sporazuma o sklapanju koalicije “6 listopada za sve nas”, organizirali prikupljanje potpisa i ovjeru izjava bez identifikacije osoba na temelju osobnih dokumenata.

Tako su, kako se navodi u optužnom aktu, sačinili 1.700 krivotvorenih izjava birača, koje su zatim upotrijebili 10. travnja prošle godine, kada su ih predali Republičkoj izbornoj komisiji.

Dva dana ranije, kako tvrdi Tužilaštvo, Zoran Marić i Nikola Jelikić su RIK predali 4.845, odnosno 889 lažnih izjava o potpori strankama koje su zastupali.

Ove izjave bile su ovjerene lažnim pečatom Osnovnog suda u Šapcu.

Elizabeta Šajn i Apolon Savanov terete se da su ispred Koalicijske liste “Građani i građanke Srbije”, pribavili 650 izjava birača o potpori izborne liste, koje su sačinjene tako što je krivotvoren potpis sudskog službenika u Osnovnom sudu u Zrenjaninu i koje nisu zavedene kroz knjigu ovjere ovog suda.

Falsifikovanim pečatom suda u Beogradu, kako se navodi, ovjereno je 600 lažnih potpisa o potpori “Romskoj listi Srbije”.

Istraga je u Prvom tužilaštvu pokrenuta u travnju prošle godine na temelju izvješća RIK, u kojem je traženo da se provjeri vjerodostojnost nekih podnesenih potpisa.

U RIK-u su primijetili “čudne pečate” Osnovnog suda u Šapcu na izbornoj listi Jedinstvene ruske stranke, a kasnije su isti otisci pečata uočeni i na listi republikanske stranke.

Vještačenjem je utvrđeno da su sporni pečati na obje liste odštampani laserskim pisačem.

Daljnjom istragom otkriveni su i novi falsifikati.

Izvor: novosti.rs

1