Srbija: Romska naselja u minusu

Pripremili Nemanja Jakovljević i Ljiljana Raičević

Građani koji žive u neformalnim i kontejnerskim naseljima pregurali su prvi ledeni val. Kažu da im nedostaje ogrjeva i da ih tijekom hladnih dana nitko nije obišao. Nadležni tvrde suprotno.

SRBIJA – Nimalo lak život u kruševačkom naselju Panjevac na minusu je bio još teži. Nedostaje svega.

Stanovnici naselja napominju da im nitko nije nudio pomoć i da im najviše nedostaje drva za ogrjev.

Slično je iu Beogradskom naselju Reva. Sedmu zimu od kako su ih raselili iz neformalnih naselja ispod mosta Gazela i iz Novog Beograda dočekuju u istim kontejnerima.

“Računali smo kad su nas iselili da će da ćemo najduže godinu dana biti u kontejnerima”, kaže Fatmir Jašari.

Milanka Alić se žali da joj iskače osigurač čim je grijalica malo duže uključena.

“Četvero djece imam u baraci, dok se grije toplo je, čim nestane struje zalediš se unutra. Od kad su nam dali kontejnere više nema nikoga da dođe”, ističe Mira Alić.

Nadležni u gradu tvrde suprotno. Kažu da kvarova jeste bilo, ali da su ekipe brzo intervenirale.

“Ni u jednom trenutku na duži period nitko nije ostao bez grijanja”, kaže tajnica za socijalnu zaštitu Grada Beograda Nataša Stanisavljević.

Ističe da su ih na vrijeme obilazili da bi vidjeli da li im je potrebno još nešto dodatno što Grad Beograd može im osigurati. “Osim toga, iz Centara za socijalni rad su bili na terenu i kada su u pitanju neformalna naselja”, dodaje Stanisavljević.

Da obilaze slum tvrde iu nacionalnom savjetu Roma. Ipak, kažu da ne mogu pomoći materijalno. Novac koji dobiju od države ne smiju koristiti u tu svrhu, a donatora je sve manje.

“Možda bi neka konkretnija pomoć bila da Savjet predloži razne zakone i inicijative za dislokaciju tih naselja i unapređenje uvjeta života stanovnika”, kaže potpredsjednik Nacionalnog savjeta Roma Živojin Mitrović.

U Gradu poručuju da je za stambeno zbrinjavanje preostalih 40-tak porodica u beogradskim kontejnerskim naseljima novac osiguran. Za one koji žive u preostalim neformalnim naseljima rješenja još nema.

Izvor: rts.rs

🔥1