Srbija: Romi proslavljaju blagdan “Vasilica” zajedničkim kupanjem u prirodnom bazenu

Foto: S.Stojanović / RAS Srbija
Autor: Veselin Pešić

Ritualnim kupanjem na otvorenom u improviziranom bazenu “Perilo” s vrelom mineralnom vodom na ledini pored Banjske rijeke, Romi pravoslavne vjeroispovijesti 14. siječnja od ranog jutra počeli su slaviti važan blagdan Vasilicu ili Vasuljicu.

Srbija – Poslije banjanjem na debelom minusu, potomke čuvene Malike Eminović Koštane, koja se za života pisca Borisava Stankovića udala i umrla u Vranjskoj Banji, čeka bogata slavska trpeza sa bogatim “ićem i pićem”.

– Pravoslavni Romi u Vranjskoj Banji proslavljaju Vasiljevdan familijarno i po staresinstvu upotpunjavaju tradicionalnim ritualnim kupanjem u bazenu. Na otvorenom, po mrazu! Unatoč snijegu, ledu i debelom minusu pored bazena Romi se Banja u vrućoj vodi i poštuju običaje – priča romski aktivist i novinar Durmiš Jašareviuć.

Iz bazena s vrelom termomineralnom vodom prvog dana pravoslavne Nove godine i velikog romskog praznika širio se omamljujući miris bosiljka, majčine dušice, stolisnika i kantariona. Romi u bazenu slave blagdan, kupaju se, liječe kostobolju i druge bolesti. Raspredaju priče, zbijaju šale, i druže se na neobičnom mjestu.

Foto: S.Stojanović / RAS Srbija
Vranjska Banja

– Romi u ovoj varoši podno Besne kobile u bazenu se tijekom cijele godine kupaju, vidaju kostobolju, peru rublje, održavaju osobnu higijenu, jer mnogi nemaju kupatilo. Što je važnije, druže se i razgovaraju o svakodnevici, radosnim i nemilim dogodovštinama – ističe snimatelj u dopisnštvu RTS-a u Vranju Slađan Stojanović Frankie.

Kostanin potomci Sevda, Sejda, Salko, Beka, Dene, Džana, Redža i drugi vele da na dan Svetog Vasilija Velikog obavezno odlaze na banjanje. Kažu da je zbog najteže kada iz vrele vode temperature 70 Celzija moraju uzađu po debelom minusu, da se obrišu, obuku …

Profesor geografije iz Vranjske Banje Slavomir Kostić ističe da zdravlju kupača prija zimsko kupanje, kada su oko bazena snijeg i led.

Poznati vranjski novinar i kroničar podsjeća da Vranjska Banja ima najtopliju termomineralnu vodu u Europi. Iz pojedinih izvorišta ističe voda topline čak 110 stupnjeva. Svojevremeno je u kupališnom lječilištu, koje se spominje još u povelji kralja Stefana Dušana, kostobolju video kralj Petar Prvi Karađorđević. U kupališnom lječilištu uživao je uz pjesmu i zanosnu igru ​​romske ljepotice Malike Eminović Koštane.

Izvor: blic.rs

🔥1