Srbija: Inicijativa da više romske djece krene u vrtić

Foto: JV/Inicijativa “Prvi korak ka obrazovanju”
Autor: J. Adamović

SRBIJA – Kako bi se veći broj romskih obitelji u Nišu upoznalo sa značajem predškolskog obrazovanja, pokrenuta je inicijativa da više malih Roma krene u vrtić, a pokretači ove ideje će u naredna dva mjeseca razgovarati s roditeljima o značaju pohađanja vrtića za život i obrazovanje djece u kasnijem uzrastu .

Pored razgovora sa roditeljima, njihov cilj je da naprave timove s predstavnicima niških opština, kako kaže član projektnog tima Jelena Kasumović, kako bi zajedničkim radom pridonijeli da se više romske djece naredne godine upiše u vrtić.

Naša inicijativa obuhvaća 5 tribina na teritoriju 5 gradskih opština i one bi trebalo da okupe predstavnike institucija, u konkretnom slučaju to su predstavnici Predškolske ustanove “Pčelica”, školske uprave, kao i predstavnici svih gradskih opština, ali i roditelje romske djece predškolske dobi – dodaje Kasumović.

Namjera Udruge romskih učenika u Nišu, koje je pokrenulo inicijativu, uz podršku Centra za interaktivnu pedagogiju, nije da traže neka posebna pravila, već da se romska djeca u Nišu učine vidljivim sustav.

Roditelje ćemo upoznati s njihovim pravima, jer veliki broj njih ne zna da svoju djecu može upiše u predškolsko. Pružit ćemo im pomoć u prikupljanju dokumentacije za upis. Ići ćemo u romska naselja gdje ima dosta djece i trudićemo se da što više obitelji obuhvatimo ovom akcijom – kazala je Kasumović.

Ona objašnjava da je još jedan od razloga pokretanja ove inicijative rezultat istraživanja Centra za interaktivnu pedagogiju koje je rađeno s predstavnicima s Harvarda. Pokazalo se, kaže, da su romska djeca, koja su bila uključena u predškolski sustav obrazovanja, kasnije pokazivala mnogo bolje rezultate i češće se odlučivala za studiranje.

Kapacitet vrtića najčešće problem

Pored nedovoljne informiranosti roditelja o važnosti predškolskog obrazovanja, jedan od problema je, kažu, nedovoljan kapacitet vrtića.

Kada smo počeli s ovom pričom više puta nam se desilo da čujemo komentare da Romi uglavnom nisu zaposleni, a predškolske ustanove služe za one roditelje koji rade. Mislim da to zaista ne znači da zbog toga romska djeca trebaju biti isključena i izvan tog sustava – objašnjava Kasumović.

Nezaposlenost roditelja ne smije biti razlog da djeca ne idu u vrtić jer je, kako kaže pedagog Biserka Svetozarević, to je pravo svakog djeteta i važno je za razvoj njegove ličnosti i kasnijeg obrazovanja. Učenje u najmlađem uzrastu je, dodaje, važno za njihov život i razvoj i može ih usmjeri čime će se u životu baviti.

Izvor: južne vesti

1