Udruga Sfera i OŠ Kuršanec završavaju projekt ‘Tolerantna igraonica’

Foto: Udruga Sfera
Autor: E.M

Udruga Sfera u suradnji s Osnovnom školom Kuršanec završava s provedbom projekta Tolerantna igraonica u Međimurskoj županiji

Unatoč mnogim aktivnostima usmjerenima pripadnicima romske populacije, na razni lokalne zajednice socijalna uključenost pripadnika romske zajednice, posebice žena, još uvijek nije postignuta.

Izloženost diskriminaciji od najranije dobi vrlo je česta i proteže se kroz sva životna područja – u obrazovanju, zapošljavanju, djelovanju u zajednici. Romkinje su, često neobrazovane i nedovoljno informirane o vlastitim pravima i zbog naglašene patrijarhalnosti i diskriminacije temeljem spola u vlastitim zajednicama, nerijetko su u potpunosti socijalno isključene.

Predrasude i stereotipi o romskoj zajednici duboko su ukorijenjeni u svijest lokalne zajednice. Nedovoljno poznavanje romske kulture, tradicije i načina života te neupućenost u stvarni položaj djece i žena iz romskih zajednica, uzrok su diskriminacije s kojima se svakodnevno susreću.

Ovim su projektom željeli razviti osjećaj pozitivnog identiteta kod djece iz romske i hrvatske zajednice kroz igraonicu u romskom naselju Kuršanec, dok su njihove majke istovremeno sudjelovale na radionicama gdje su razmjenjivale iskustva iz svakodnevnog života.

U igraonici u romskom naselju Kuršanec učenici su kroz igru učili o toleranciji, prihvaćanju različitosti i njihovom uvažavanju. Dok su djeca pod stručnim vodstvom volontera stjecala nove vještine, njihove su majke razmjenjivale iskustva o svakodnevnim životnim temama, načinu života, odgoju djece, braku, obrazovanju.

U projekt je bilo uključeno ukupno 14 djece u dobi od 4 do 8 godina, te 10 majki, 5 Romkinja i 5 Hrvatica.

Kroz igru i razgovore stvorila su se nova prijateljstva a ove hrabre mame otvorene za stjecanje novih iskustava, odlučile su rušiti predrasude i napraviti prve korake prema tolerantnijem društvu, a te iste vrijednosti uspješno prenose na svoju djecu.

Iako projekt završava, njihova želja za promjenama potakla ih je da se same organiziraju te će u narednom razdoblju, kroz razna sportska i društvena događanja nastojati uključiti što više žena i djece iz naših dviju zajednica s ciljem stvaranja tolerantnijeg društva.

Projekt je financiran iz proračuna Međimurske županije za 2016. godinu, a završno druženje bit će u četvrtak, 29. prosinca u Gradskoj kavani Čakovec.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr

12369 false false true false true true false auto false ease-in-out 300 true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%
0