Beli Manastir: Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, održao dvodnevni sastanak

Foto: Čedo Todorović
Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

U Hotelu Patria, Beli Manastir je dana 17. i 18 prosinca održan dvodnevni sastanak Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. Domaćin sastanka je član Saveza gospodin Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, a na sastanku je bio pozvan i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Prvog dana sastanka, ćlanovi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi su obišli Demokratku zajednicu Mađara Hrvatske u Bilju i gradu Osijeku. Domaćin je bio gospodin Jankovics Róbert, predstavnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru. Povod druženja s predstavnicima mađarske manjine je razmjena iskustava na području organiziranja manjinskih zajednica u okviru manjinskih udruga i njihovog djelovanja na nacionalnoj razini. Nakon posjete Demokratke zajednice Mađara Hrvatske u Bilju i gradu Osijeku, članovi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” posjetili su i Savez mađarskih udruga iz Belog Manastira.
Domaćin je bio gospodin Šandor Juhas, bivši predstavnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Saveza mađarskih udruga. Povod druženja je isto bila razmjena iskustava na području organiziranja manjinskih zajednica u okviru manjinskih udruga i njihovog djelovanja na nacionalnoj razini.

Drugog dana ćlanovi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi su obišli romsko naselje u Dardi (Barake), društveni dom u Dardi i obližnje romsko naselje Zlatnica. Nakon obilaska je održan konstruktivni sastanak sa ćlanovima saveza, koji su iznijeli probleme romske zajednice u Hrvatskoj i kako ih rješavati.

Na poziv gdina Branka Petrovića, predsjednika Vijeća Romske nacionalne manjine u Osječkoj-baranjskoj županiji i predsjednika Romskog nacionalnog foruma, ćlanovi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborski zastupnik Veljko Kajtazi su prisustvovali na festivalu romske pjesme i plesa u Dardi. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je pozdravio sve okupljene na 12. festivalu romske pjesme i plesa u Dardi. Prije početka festivala Savez Roma u RH “KALI SARA” je podijelio blagdanske paketiće najmlađima.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

🔥1