Srbija: Romi su uglavnom vlasnici mikro poduzeća

SRBIJA – Nizak stupanj obrazovanja i postojanje diskriminacije na tržištu rada samo su dio poteškoća s kojima se Romi svakodnevno susreću. Jedno od mogućih rješenja ovakvog položaja romske populacije jeste stvaranje okruženja koje će biti poticajno za razvoj romskog poduzetništva. Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (Inter) i YUROM centar proveli su istraživanje o specifičnostima romskog poduzetništva u Srbiji.

“Prvi korak bio je identificiranje poduzetnika u romskoj zajednici. Nakon toga, dizajnirali smo upitnik koji se odnosio na ključna područja poslovnog okruženja i anketirali 45 registriranih romskih poduzetnika. Oni najčešće pružaju usluge čišćenja, bave se reciklažom otpada, poljoprivredom i izradom unikatnih predmeta. Većina poduzetnika romske zajednice su muškarci, vlasnici mikro poduzeća u kojima je zaposleno do devet radnika. Uglavnom su u pitanju obiteljski poslovi, a svaki naš ispitanik rekao je da među zaposlenicima ima bar jednu osobu koja nije prijavljena “, kaže istraživač Inter-a Jasna Žarković.

Prema njenim riječima financiranje je najveća prepreka s kojom se romski poduzetnici susreću. Izvori financiranja uglavnom su vlastita sredstva, jer se mali broj odlučuje za podizanje kredita.

“Veliki porezi i doprinosi koje moraju platiti dovode do rasta sive ekonomije. Nedovoljno poznavanje zakona i procedura predstavljaju veliko ograničenje Romima pri pokretanju vlastitog biznisa. Ono što je specifično za romsko poduzetništvo jesu predrasude kupaca i klijenata, s kojima su suočeni svakodnevno “, dodaje Jasna Žarković.

Direktor YUROM centra Osman Balić kaže da nije iznenađen rezultatima istraživanja.

“Stimulativne mjere za razvoj poduzetništva su male i već nekoliko godina na istom su nivou. Poticanje zadrugarstva bolje rješenje nego samozapošljavanje, zato što se ljudima pruža prilika da pokrenu neki veći posao i stvore veće investicije “, dodao je Balić.

Osim poticanja zadrugarstva neke od preporuka za unapređenje položaja romskih poduzetnika jesu i osiguravanje povoljnijih izvora financiranja i veća financijska podrška postojećim i potencijalnim romskim poduzetnicima iz javnih i donatorskih sredstava.

Ovo istraživanje dio je projekta “Romsko poduzetništvo: izazovi i perspektive”. Projekt je podržao Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte, a trajat će do kraja 2016. godine.

0