Srbija: Spriječavanje maloljetnih brakova u Leskovcu – roditelji su tako htjeli!

Autor: T. Stevanović

Romska nevladina organizacija “Rosa” iz Leskovca pokrenula je ovih dana jedinstven projekt pod nazivom “Preventivno djelovanje u cilju sprječavanja preranih brakova kod Roma u Leskovcu”.

Projekt se financira iz fondova EU, vlade Švicarske i Srbije, a preko programa “Progres”. Imat će za cilj preventivno djelovanje kod mladih Roma i Romkinja i njihovih roditelja da bi se spriječilo prerano stupanje u bračne vode. Radi se uglavnom o ugovorenim brakovima maloljetnih osoba, mahom starih oko 15 godina, posredstvom roditelja provodadžija.

Procjenjuje se da u Leskovcu ima desetak tisuća Roma s natalitetom u blagom porastu.Doskora su bili politički neprofilisani, i bavili su se manjim obiteljskim poslovima, trgovinom, zanatima. Jedan dio mlađe populacije zaposlen je u ovdašnjim javno-komunalnim poduzećima.

Što se tiče njihovog kulturno-umjetničkog statusa, u posljednje 3,5 desetljeća angažirani su u sekcijama KUD “Šefket Ibraimović”, u okviru Kulturne redakcije Doma kulture Roma u Podvorca, najvećem romskom naselju u Leskovcu i Jablaničkom upravnom okrugu.

Nositelji projekta posvećenog preventivi preranih romskih brakova u Leskovcu, bračni par Laura i Ašim Saitović kažu da će svojim aktivnostima posebno upozoravati na zdravstvene, gospodarske i socijalne probleme preranih brakova.

– Ukazivaće se veće mogućnosti zapošljavanja nakon završetka srednjih i visokih stručnih škola, uz podsjećanje da je vrlo mali broj mladih leskovačkih Roma nastavio obrazovanje poslije osnovne škole zbog preranog stupanja u bračni odnos ili preuzimanjem sitnog obiteljskog biznisa – naglašava Ašim Saitović, predsjednik romske NVO “Rosa” i glavni i odgovorni urednik Leskovačkog romskog portala” Rominfomedija”.

U domu kulture Roma u Leskovcu potvrdili su sve ove navode, ističući neslavnu romsku bračnu tradiciju u maloljetnim ugovorenim brakovima s elementima otkupa. Nažalost, većina njih se ubrzo rastaje zbog psihofizičke nezrelosti bračnih drugova prije stupanja u bračne odnose.

Izvor: ROMinfomedia.rs

0