Srbija: Romi i dalje najugroženija kategorija stanovništva

Foto: Pixabay

Romi su i dalje najugroženija kategorija stanovništva koja se suočava s čitavim nizom problema, rečeno je danas na otvaranju trećeg sastanka SKGO Mreže za romska pitanja, na kome je istaknuta važnost suradnje svih u rješavanju tog problema.

SRBIJA/BEOGRAD – Romi su i dalje najugroženija kategorija stanovništva koja se suočava s čitavim nizom problema, rečeno je danas na otvaranju trećeg sastanka SKGO Mreže za romska pitanja, na kome je istaknuta važnost suradnje svih u rješavanju tog problema.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova Meho Omerović rekao je da parlament i Vlada Srbije posvećuju značajnu pažnju pitanjima socijalne integracije Roma u sve strukture i pore našega društva.

” Ne vrijedi samo za Srbiju već i za najveći dio zemalja u kojima žive Romi da su oni i dalje najugroženija kategorija stanovništva koji se suočava s čitavim nizom problema od obrazovanja, zapošljavanja, socijalnog, zdravstvenog i svakog drugog segmenta ”, rekao je Omerović

Kako je istaknuo, zato ovakvi susreti služe da se vidi gdje smo došli u određenom trenutku kada je u pitanju rješavanje problema.

Podsjećajući da je u ožujku Vlada Srbije usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma od 2016. do 2025. godine, on je ocijenio da je samo usvajanje Strategije pokazatelj i isticanje značaja socijalne inkluzije Roma kao jednog od najvažnijih pitanja u razvoja cjelokupnog našeg društva.

” Strategija i budući akcijski plan jesu temelj za ono što trebamo raditi ”, rekao je Omerović dodajući da je potrebna koordinacija svih organa vlasti.

Glavni tajnik Stalne konferencije gradova i općina Đorđe Staničić istaknuo je da je neophodno da postoji visoka razina koordinacije svih koji sudjeluju u ovom procesu ocjenjujući da se radi o pitanjima koja su od velike važnosti za cijelo društvo.

” Najvažniji dio ljestvice su Romi. Oni su subjekt i objekt, ciljna skupina, ali da bi se sve to dogodilo neophodno je institucionalno povezivanje svih onih koji sudjeluju u procesu od parlamenta, vlade, ministarstava, pokrajne i svake lokalne samouprave ”, rekao je Staničić.

Prema njegovim riječima, u svemu tome koordinatori za romska pitanja predstavljaju jednu od ključnih karika provođenja politika i dokumenata za unapređenje položaja Roma.

Savjetnica u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivana Antić rekla je da to ministarstvo sudjeluje u radu Mrazom za romska pitanja od njenog osnutka i da u djelokrugu svojih ovlasti poduzima aktivnosti za unapređenje položaja predstavnika ncionalnih manjina, odnosno predstavnika Romske nacionalne manjine.

” Mreža za romska pitanja je dobar pokazatelj kako zajedničkim aktivnostima državnih tijela, jedinica lokalne samouprave, predstavnika Romske nacionalne manjine i uz potporu međunarodnih partnera pojedina pitanja mogu biti identificirana i na sistemski način riješena ”, rekla je Antić.

Ukazujući na važnost koordinatora za romska pitanja u jedinicama lokalne samouprave čiji je posao komunikacija s predstavnicima Romske nacionalne manjine, identificiranje njihovih problema, pomoć, suradnja s pedagoški asisestima …, ona je podsjetila da Zakon o zaposlenima u Autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave stupa na snagu 1. prosinca te da će sve jedinice lokalne samouprave usvajati pravilnike o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta.

” Modelima odluka i akata koiji su pripremljeni u okviru zajedničkog projekta ministarstva, SKGO i Vijeća Europe predviđen je i pravilnik o organizaciji kojim je definirano radno mjesto koordinatora za romska pitanja ”, podsjetila je Antić ohrabrujući koordinatore da nositeljima odluka prikažu svoje rezultate i ukazu na značaj tog radnog mjesta.

Izvor: tanjug.rs

0