Srbija: Viječnik Valjevske gradske uprave kažnjen samo sa 30.000 dinara zbog šamaranja romskog dječaka

Foto: P. V. / RAS Srbija.
Dječak je svirao harmoniku ispred Gradske uprave

Službenik valjevske Gradske uprave Nikola Ilić koji je 21. srpnja, u radno vrijeme ispred zgrade Skupštine, ošamario desetogodišnjeg romskog dječaka, pozvao se na oportunitet, saznaje “Blic”.

Kako “Blic” saznaje u Osnovnom tužilaštvu u Valjevu, pred koje je stigla kaznena prijava protiv Ilića za nasilničko ponašanje na štetu maloljetnog R.P. iz Brankovine, izdalo je naredbu o oportuniteta, po kojoj službenik Gradske uprave trebaju u humanitarne svrhe uplati 30.000 dinara. Ukoliko to učini u navedenom roku, kaznena prijava će biti odbačena i Ilić ovaj “slučaj” neće imati u dosjeu.

Prema izjavi R.P. (10), koji često ispred zgrade Skupštine sa sestrom često sjedi i svira harmoniku, Ilić mu je 21. srpnja najprije prijetio, rekavši da će “polupati i njega i harmoniku”, a kada je nastavio svirati službenik se vratio, uhvatio ga jednom a drugom rukom mu udario šamar.

– Pred tužiteljem i sam Ilić je tražio da se slučaj okonča oportuniteta i uplatiti 30.000 dinara u humanitarne svrhe. S druge strane, roditelji oštećenog dječaka su na ime odštete i zbog pretrpljene traume djeteta, tražili 300.000 dinara ali i da službenik dođe kod njih i ispriča se, s obzirom da je R.P. tvrdio da ga je službenik sve vrijeme psovao na nacionalnoj osnovi – kaže naš izvor.

Foto: V. P. / RAS Srbija Dragan Gračanin
Foto: V. P. / RAS Srbija
Dragan Gračanin

U Centru za integraciju Roma razočarani su ovom odlukom tužiteljstva.

– Kao građanin Valjeva i roditelj, pa poslije kao aktivist za ljudska prava – razočaran sam. Kontaktirat više istance i ukazati na elemente ovog kaznenog djela i nemogućnost primjene instituta oportuniteta jer po pravilu, kaznena djela s elementima nasilja ne bi trebalo da spadaju u kategoriju za koja se primjenjuje oportunitet, posebno kada se izvrši nasilan i brutalan čin nad djecom – kaže za “Blic” Dragan Gračanin, izvršni direktor Centra za integraciju Roma, dodajući da i dalje očekuju reakciju Gradske uprave u kojoj je Ilić zaposlen.

Međutim, odmah nakon incidenta, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović (SNS) je izjavio da će se čekati da nadležni državni organi “urade svoj posao” i da taj “predmet” bude kvalificiran kao prekršaj ili kao kazneno djelo, “pa ćemo onda i mi poduzeti one mjere koje su u skladu sa zakonom “.

Gradonačelnik je, također, nedavno iskoristio institut oportuniteta i izbjegao kazneni postupak pred tužiteljstvom zbog verbalnog napada na komunalne policajce 31. ožujka 2014. godine, pošto je u humanitarne svrhe uplatio 50.000 dinara.

Izvor: blic.rs

🔥0