Srbija: 510.000 eura iz IPA fonda EU za uređenje romskih naselja “Podvorca” i “Sat Mala” u Leskovcu

Foto: Romsko naselje”Podvorce”

Grad Leskovac pripremio je prijedlog projekta, i konkurira s koaplikantima Javnim poduzećem Direkcija za urbanizam i izgradnju i nevladinom organizacijom ,, Porečje-Vučje ,, za IPA program Europske Unije i Ministarstva financija Vlade Srbije vezan za unapređenje života i rada roma kroz sredjivanje naselja i infrastrukture .

SRBIJA – Kako su nam rekli u Direkciji za urbanizam i izgradnju grada ukupna vrijednost projekta je 510.000 eura, a njim je obuhvaćeno više romskih naselja.

-Najpre Predvidjena je rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Zeke buljubase u dužini od 303 metra i ulici porečkoj u dužini od 328 metara sa zamjenom priljucak u romskom naselju Podvorca.

Foto: Romsko naselje”Sat Mala”

Program je predvidio i rekonstrukciju vodovodne mreže u sjevernom dijelu Radanske ulice u dužini od 230 metara, kao iu ulici Sutjeskoj u dužini od 280 i ulici Ilindenskoj u dužini od 192 metra, sa zamjenom priključaka u ovom dijelu naselja Sat Mala.

U Direkciji kažu da je predviđena i izgradnja atmosferske kanalizacije u dužini od 478 metara u sjevernom dijelu Radanske i ulice Sutjeske, kao i rekonstrukcija kolovoza u dužini od 516 metara u obje ove ulice u Sat mali.

U Direkciji za urbanizam za ROMinfomediu kažu da je projekt radjen na temelju analiza i prikupljanja podataka o neadekvatnim uvjetima u romskim naseljima na teritoriji grada. Oni podvlače da su analize rađene za potrebe izrade planske i projektne dokumentacije i da su se kao najprioritetnija izdvojila naselja ,, Podvorca ,, i Sat mahala ,,, koja su stara više stoljeća iu kojima živi najveći broj pripadnika romske populacije.

Neadekvatna i nedovoljna infrastrukturna opremljenost romskih naselja potiče diskriminaciju u domeni adekvatnog stambenog pitanja, zaključuju u Direkciji i dodaju da bi se realizacijom ovom projekta doprinijelo poboljšanju uvjeta stanovanja dogradnjom infrastrukture. Na ovaj način doprinijelo bi se poboljšanju trenutnog stanja i stvaranju jednakih uvjeta za sve građane.

U direkciji naglašavaju da bi projekt pridonio i da se provedu ostale inkluzivne mjere propisane europskim i nacionalnim planovima i strategijama.

Izvor: ROMinfomedia.rs

0