Romi iz Khersonske regije u Ukrajini zauzeli su tenk od ruskih okupatora

Već četiri dana traje rat u Ukrajini koji je pokrenula Ruska Federacija. Od 24. veljače ne samo vojnici, već i civili u Ukrajini pokušavaju zaustaviti napredovanje ruske vojske.

Kako je ranije objavio novinski server Romea.cz, u borbu protiv okupatora sudjeluju i Romi Ukrajinci. Danas je najveća ukrajinska novinska agencija UNIAN, pozivajući se na lokalne izvore, objavila izvješće da su romski borci u blizini Kahovke u regiji Herson uspjeli zaplijeniti tenk od ruskih okupatora.

“Pored herojskog rada oružanih snaga, u pomoć su priskočili i civili, među kojima i Romi, koji su večeras, 27. veljače, ruskim napadačima zaplijenili tenk. To se dogodilo u blizini Kahovke, u selu Lyubimovka, Hersonska oblast. “, prenosi UNIAN.

Romea.cz je ranije citirao Radio Romano iz Švedske koji je rekao da su Romi također uključeni u borbe s ukrajinskom vojskom. “U Ukrajini ima puno romskih vojnika”, rekao je za Radio Romano Viktor Čovka, urednik TV21 Ungar u Uzhgorodu.

“Mnogo Roma koji su postali vojnici davno je potpisalo ugovore s ukrajinskom vojskom. Ima i puno Roma koji žele ići u rat, jer ovo je mjesto gdje smo rođeni – u Ukrajini”, dodao je Čovka.

U pripremi raznih utvrda u svojim gradovima pomažu i romski civili. U Zakarpatskoj regiji, na primjer, punili su vreće s pijeskom.

Autor: ryz/Gwendolyn Alber
Preveo:Čedo Todorović
Izvor: romea.cz

🔥107