Koliko je ovo tužno? Međimurska bolnica zatajila je da je prva beba koja im je rođena bila romska

Kajtazi kaže da se župan opravdava kako je takvu informaciju dobio iz bolnice

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi jučer je objavio da je Županijska bolnica u Međimurju zatajila kako je prvo dijete koje je u 2020. godini rođeno u toj županiji romskog porijekla. Kajtazi je na svojem Facebook profilu napisao da je bolnica obmanula javnost i požalio se da je obitelj novorođenčeta ignorirana u tradicionalnim medijskim objavama.

„Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi ugodno sjela informacijama o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?“, javno je upitao romski zastupnik, dodavši da očekuje ispriku odgovornih.

„Ne očekujem da će situacija u Međimurju u 2020. g. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobijemo jednak tretman, poštovanje i uvažavanje našeg ljudskog dostojanstva“, zaključio je Kajtazi.

ŽUPAN KRIVI BOLNICU
Priča je nastavak dobila danas, kada je Kajtazi za N1 televiziju rekao kako mu se međimurski župan Matija Posavec ispričao preko telefona, no da očekuje i javnu ispriku.

Dodao je da je bio u Međimurskoj županiji, gdje je u bolnici razgovarao s medicinskim sestrama, ali nije uspio doznati razloge za preskakanje romskog djeteta. „Međimurski župan me je nazvao i ispričao se i rekao da je dobio takve informacije iz bolnice”, kazao je Kajtazi.

RAVNATELJ BOLNICE SE ISPRIČAO
U razgovoru za N1, ravnatelj čakovečke bolnice Tomislav Novinščak rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali krivu informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

“Jako mi je žao, kao ravnatelju, da se dogodila takva greška. Bolnica i zdravstveni sustav jako su veliki i za sve mogu preuzeti odgovornost, ali ne mogu pristati na to da se vrši bilo kakva diskriminacija. Mi brinemo za sve naše stanovnike svakodnevno i jako mi je žao zbog toga što se dogodilo. Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se ispriča, kao što smo jučer učinili. Bili smo kod gospođe i djeteta, ispričali smo se, a ljudski je i oprostiti”, rekao je ravnatelj bolnice u Čakovcu Novinščak.

Autor: Vedran Vrabec
Izvor: Telegram

0