Što rezultati britanskih izbora znače za tamošnje Rome?

Ovogodišnji parlamentarni izbori u Ujedinjenom Kraljevstvu u više su navrata nazivani presudnim i izuzetno važnim. To je najvećim dijelom zbog njihove uloge u razvoju, zasad vrlo kompleksnog Brexita, ali i zbog generalnog smjera u kojem će Ujedinjeno Kraljevstvo krenuti kada dođe do izlaska iz Europske unije.

Nakon više od tri godine neizvjesnosti uslijed referenduma o Brexitu i kontinuirano bezuspješnih pregovora unutar britanske vlade, ali i izvan nje, te nekoliko smjena vlasti, na izborima 12. prosinca ove godine – trećima od 2015. – dogodio se presudni preokret.

U najvećoj izbornoj pobjedi konzervativaca u Velikoj Britaniji, nakon 1987. i pobjede Margaret Thatcher, torijevci su, na čelu s Borisom Johnsonom, na izborima osigurali 365 zastupničkih mjesta (43,6%) u parlamentu, ostvarivši time zavidan rezultat i više nego dovoljan za neometano provođenje svoje politike.

A što sve ta politika uključuje doznali smo, između ostalog, i iz manifesta konzervativne stranke koji je objavljen krajem studenog ove godine.

Osim što su mnogi zauzeli kritičan stav prema užurbanom planu za Brexit, te brojnim dezinformacijama, lažnim obećanjima, statistikama i tvrdnjama za vrijeme kampanje – prema istraživanju First Drafta, 88% oglasa torijevaca u tjednu prije izbora sadržavalo je pogrešne tvrdnje – kritičari konzervativne stranke te rezultata izbora dotakli su se i torijevske politike prema Romima i Putnicima u Velikoj Britaniji.

Naime, prema gore spomenutom manifestu dugačkom 64 stranice, torijevci itekako imaju konkretan plan za vjerojatno najranjiviju manjinu u Velikoj Britaniji. Iako opisan u samo nekoliko rečenica, najavljeni je plan s razlogom zaprepastio britanske Rome i Putnike.

Devetnaesta stranica manifesta najavljuje sljedeće: Riješit ćemo neovlaštene putničke kampove. Policiji ćemo dati nove ovlasti za privođenje i zapljenu imovine i vozila onih koji ometaju posjede te postavljaju neovlaštene kampove, kako bismo zaštitili naše zajednice. Namjerno ometanje posjeda postat će kazneni prekršaj, a vijećima ćemo dati veće ovlasti unutar sustava planiranja.

Ova proklamacija u službenom stranačkom manifestu uslijedila je nakon brojnih sličnih izjava i anti-romske retorike iz konzervativne stranke i nakon što je ta mjera najavljena od strane britanske ministrice unutarnjih poslova Priti Patel, o čijoj je retorici i opasnostima iste Phralipen već izvještavao.

Osim Priti Patel, uoči parlamentarnih izbora, mnogi su drugi članovi konzervativne stranke istupali s rasističkim i anti-romskim izjavama, na društvenim mrežama promovirani su sadržaji koji izdvajaju i kritiziraju romske zajednice, a torijevac Keiran Mullan u Nantwichu je čak i predvodio prosvjed protiv lokalne romske zajednice. Nimalo iznenađujuće, Davie Donaldson iz organizacije Škotskih Putnika (Scottish Travellers) ove je izbore komentirao rekavši: ovo su najgori izbori u pogledu retorike prema Romima i Putnicima koje sam ikada vidio. Podjela koja nastaje predstavlja stvarnu brigu, prenosi Open Democracy.

Sada kada su izbori iza njih, a rezultati na strani torijevaca jačih no ikada, britanski Romi i Putnici nikada nisu više strahovali od predviđene im budućnosti na posjedima na kojima neki od njih obitavaju duže i od samih Britanaca.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Autor: Franka de Syo
Izvor: Phralipen

0