Romska organizacija mladih Hrvatske zapošljava 10 mladih Roma iz cijele Hrvatske

Romska organizacija mladih Hrvatske u suradnji sa Centrom za mirovne studije poziva mlade romske aktiviste i aktivistkinje iz Hrvatske da se prijave za sudjelovanje u programu prakse i mentorske podrške.

Što je program prakse i mentorske podrške?

Program prakse i mentorske podrške osmišljen je kao oblik aktivističkog osnaživanja za vrijeme kojeg će deset praktikanata_ica najprije tri mjeseca promatrati i pratiti rad mentora_ice iz organizacija civilnog društva koje djeluju u blizini njihovih mjesta stanovanja i na različitim društveno relevantnim temama poput zaštite okoliša, zaštite ljudskih prava, unapređenja manjinskih prava, medija, kulture, socijalnih usluga, itd. Zahvaljujući strukturiranom mentoriranju u organizacijama domaćinima, sudionici_e će imati priliku da u sigurnom okruženju izgrade iskustva i znanje o metodama i primjerima dobre prakse aktivističkog djelovanja.

U drugom tromjesečju, praktikanti_ice će uz podršku Romske organizacije mladih Hrvatske i Centra za mirovne studije raditi na izgradnji svojih aktivnosti u vlastitim organizacijama, inicijativama i lokalnim zajednicama i time imati priliku primijeniti prethodno stečene vještine u praksi.

Osim ovoga, praktikanti_ce sudjelovati i u seriji edukacija na kojima će imati priliku izgraditi i/ili poboljšati svoje vještine i znanja o upravljanju organizacijama civilnog društva prijavi i upravljanju projektima, metodama zagovaranja i javnih komunikacija i sl.

Prvo tromjesečje programa:
● Rad (osmosatno radno vrijeme) u organizaciji domaćina ili na drugim mjestima na kojima organizacija domaćin provodi aktivnosti (u dogovoru s mentorom_icom)
● Podrška organizaciji domaćinu na aktivnostima koje organizacija domaćin provodi i sudjelovanje u razvoju i radu organizacije ● Obavljanje poslove važnih za stjecanje znanja i vještine, prema uputama mentora/mentorice
● Obavljanje poslova koji daju uvid koordinaciju rada organizacije te organiziranje uredskog poslovanja (npr. tehničko-administrativno vođenje ureda, arhiviranje dokumentacije, organizacijski sastanci, financijska administracija, vođenje projekata itd.)
● Sudjelovanje u edukacijama namijenjenim praktikantima_cima u organizaciji Romske organizacije mladih Hrvatske i Centra za mirovne studije
● Redovita komunikacija i izvještavanje o aktivnostima Romskoj organizaciji mladih Hrvatske i/ili Centru za mirovne studije

Drugo tromjesečje programa:
● Rad (osmosatno radno vrijeme) na unaprijed osmišljenim aktivnostima u organizacijama ili inicijativama u vlastitim lokalnim zajednicama.
● Sudjelovanje u edukacijama namijenjenim praktikantima_cima u organizaciji Romske organizacije mladih Hrvatske i Centra za mirovne studije
● Redoviti sastanci, komunikacija i izvještavanje Romskoj organizaciji mladih Hrvatske i/ili Centru za mirovne studije

Kandidati_kinje za sudjelovanje u programu trebaju:
● Biti pripadnici_ce (M/Ž) romske nacionalne manjine u dobi od 18 do 30 godina (navršenih u trenutku početka programa 15.2.2020.) koji za vrijeme trajanja programa stanuju u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Međimurskoj županiji, Varaždinskoj županiji, Primorsko-goranskoj županiji, Brodsko-posavskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji ili Sisačko-moslavačkoj županiji
● Imati minimalno završenu srednju školu (trogodišnju ili četverogodišnju)
● Pokazati spremnost za odgovorno, redovito i motivirano sudjelovanje u programu prakse i mentorske podrške
● Demonstrirati želju i motivaciju za radom na društvenoj promjeni i pokazati ideje odnosno viziju što i kako žele raditi u svojim zajednicama
● Poželjno je prethodno iskustvo aktivnog angažmana, volontiranja ili rada u organizaciji ili inicijativi u svojoj zajednici.

Što nudimo:
● Ugovor o radu s Romskom organizacijom mladih Hrvatske na određeno u trajanju od šest mjeseci (od 15.2.2020. do 15.8.2020.), na puno radno vrijeme (40 sati tjedno)
● Plaću u iznosu od u iznosu od minimalno 4.400 HRK neto (ovisno o prijavljenom mjestu boravišta i ostalim uvjetima)
● 3 mjeseca mentoriranja i učenja sa strukturiranim planom te u sigurnom okruženju i 3 mjeseca podrške u razvoju vlastitih inicijativa i organizacija
● Priliku za povezivanje s drugim aktivistima_kinjama te organizacijama civilnog društva
● Ukupno sedam popratnih susreta i edukacija o vještinama potrebnima za rad u organizacijama civilnog društva i kod drugih poslodavaca.

Prijave moraju sadržavati:
● Svjedodžbu kojom se potvrđuje da je kandidat_kinja završila srednjoškolsko obrazovanje
● Kratki životopis (maksimalno jedna stranica) koji treba sadržavati podatke o mjestu boravišta, kao i opis dosadašnjeg obrazovanja, radnog iskustva i iskustava volontiranja
● Kratko motivacijsko pismo (maksimalno 1,5 stranica) kojom kandidat_kinja treba odgovoriti na sljedeća pitanja: Na rješavanju kojeg problema u svojoj zajednici želiš raditi? Imaš li ideje kako? S kim želiš raditi na rješavanju tog problema? Kakva ti podrška treba? Koja znanja i vještine ti trebaju? Zašto bi ti baš ovaj program prakse i mentorske podrške pomogao u tome? Za koje navedene organizacije domaćina iz tvoje županije smatraš da bi ti mogle pružiti najbolju podršku i ekspertizu?
● Preslika rodnog lista ili ispisa iz popisa birača kao dokaz o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini (koji je moguće dostaviti i naknadno, tijekom procesa selekcije)
● Uvjerenje o nekažnjavanju za organizacije domaćina koje rade s maloljetnim osobama (koje je moguće dostaviti i naknadno, tijekom procesa selekcije)

Molimo sve zainteresirane da pošalju cjelokupnu dokumentaciju do ponedeljka, 23. prosinca 2019. godine u ponoć na e-mail adresu prijave: [email protected] s naznakom Prijava za sudjelovanje u programu prakse i mentorske podrške.

Nepotpune i nepravovremene prijave nećemo moći razmatrati.

Za sva dodatna pitanja javite se na gore navedenu adresu.

Izabrane_i u uži izbor bit će pozvane_i na intervju koji će se odvijati u razdoblju od ponedjeljka, 13. do petka, 17. siječnja 2020. godine.

Više o samom natječaju.

🔥0