Crna Gora: Djeci je mjesto u školi, a ne na ulici

“Uvijek mi je bila želja da romsku i egipćansku djecu sklonim sa ulice, da njihove roditelje edukujem koliko je važno obrazovanje djece”

Budite dobri. Eno ih Cige, pa će da vas ukradu – govorili su roditelji većinske populacije svojoj djeci, kada bismo prolazili pored njihovih kuća. Najteži nam je bio put od škole do kuće. Momci bi nas sačekili, udarali nam macole, šklepme, tjerali nas da im pjevamo i vukli nas za uši. A ako ožednimo pa svratimo da popijemo vode u dvorište većinske populacije, govorili bi nam – ‘bježite Cigani, nemojte da nam isprljate česme’”, priča za “Vijesti” Nikšićanin Fljamur Delija (33).

Priča da mu ni u školi nije bilo najsjajnije – nepoznavanje jezika, izbjegavanje djece da se druže sa njim i njegovim drugarima romske i egipćanske populacije, bili su samo neki od problema sa kojima se susretao. I dok su njegovi drugari odustajali od škole, Fljamur kaže da je, uz veliku podršku roditelja i cijele porodice, odlučio da pođe “težim” putem – da uči, obrazuje se i pokaže svima da djeca većinske populacije nijesu ništa bolja i pametnija od njega. I uspio je u tome. Završio je srednju školu, tehničar drumskog saobraćaja, upisao i fakultet, ali je “digao ruke” od akademske diplome. Zato se često lati mikrofona i zapjeva. Zahvaljujući Centru za romsku inicijativu i Dnevnom centru Defendologija ispunio mu se, kako reče, jedan san – postao je medijator, odnosno suradnik u socijalnoj inkluziji.

“Uvijek mi je bila želja da romsku i egipćansku djecu sklonim sa ulice, da njihove roditelje educiram koliko je važno obrazovanje djece. Zato sam i postao medijator čim mi se ukazala prilika, jer sam znao da ću dosta da pomognem romskoj i egipćanskoj zajednici. Posredstvom Centra za romske inicijative, angažiran sam kao medijator u OŠ ‘Mileva Lajović Lalatović’, gdje je bilo upisano oko 140 učenika RE populacije”.

Njegov zadatak, objašnjava, bio je da prati uspjeh djece u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i omogući suradnju roditelja i škole.

I ponovo – nepoznavanje jezika, izbjegavanje djece i zadnja glupa “rezervirana” za romske i egipćanske mališane.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Autor: Svetlana Mandić
Izvor: Vijesti online

🔥0