Srbija Život u blatu, žmurke na deponiji – „Dom za vješanje“ iz 21. stolječa

Blato do gležnjeva, kroz dvorište iskopan kanal koji kanalizaciju vodi direktno do obližnjeg potoka, koza zavezana za drvo nasred dvorišta, djeca koja jure kokoške po kalu, pred poljskim WC-om se čeka red, rublje prostrano po rasklimanim tarabama da ga uhvati koji zrak sunca, slike su koje zatičemo u romskoj mahali na svega stotinak koraka od strogo centra Bojnika, jedne od najsiromašnijih općina na jugu Srbije.

Kao da nas je netko spustio u vremensku kapsulu ili direktno u jedan od filmova Emira Kusturice, a i sami mještani ovog naselja u centru varoši kažu da tako i žive – kao s početka 20-tog stolječa, jer ni struju nisu imali do prije par godina.

„Da li je dovoljno da kažem da smo živjeli skromno? Prvu sijalicu smo vidjeli tek 2011. godine. Uskoro ćemo dobiti i kanalizaciju, možda, obećavaju i asfaltiran put“, priča za juGmediu Isidor Zićirović, jedan od mještana romske mahale kroz koju prolazi Ulica 17. februara, trenutno raskopana, u kojoj se polažu velike kanalizacijske cijevi, a mještane ubrzo očekuje i priključenje na vodovodnu mrežu.

Sa lokalne divlje deponije čuje se žagor djece. Nemaju uređeno igralište pa su im žmurke među razbacanim stvarima u šipražju jedina razbibriga. Prilazi im i na momenat se priključuje njihovoj igri prvi čovjek jedne od najsiromašnijih općina na jugu Srbije, Nebojša Nenadović.

„Moram da se vratim u neko vrijeme od prije sedam ili osam godina kada smo postavljali u ovom naselju uličnu rasvjetu. Tada je bio odrađen projekt da se ovo divlje naselje uredi, da se urbanistički kompletira i da se uvede i vodovod i kanalizacija. Ali onda se vlast promijenila. Nije u tom razdoblju nije urađeno ništa i sada smo nastavili tamo gdje smo stali“, kaže predsednik Općine Bojnik Nebojša Nenadović.

Sedamdesetak kuća u ovom dijelu varoši bi trebalo do proljeća da dobiju najosnovnije uslove za normalan život. Iz općinskog budžeta je za ove radove izdvojeno više od 2 milijuna dinara.

„Moram da vam kažem da i ja ponekad ne mogu da vjerujem da u našem Bojniku još uvek postoje ulice bez kanalizacije, ali je tako. I to ćemo ubrzo riješiti. Sljedeća stvar koju moramo da uradimo jeste asfaltiranje“, navodi Nenadović.

Ovo je samo jedna od pet romskih mahala u Bojniku koje grcaju u sličnim problemima, a Bojnik je općina u kojoj čak 15 posto stanovništva čine Romi (1.649 prema popisu iz 2011.godine – prim.nov) i to sa tendencijom povećanja broja stanovništva ove etničke zajednice.

Autor: D. Marinković
Izvor: juGmedia

🔥0