Obrazovanje Roma u Srbiji: Težak put od diskriminacije do integracije

Za romske porodice koje se svakodnevno bore za egzistenciju, ostvarivanje prava na obrazovanje postaje manje važno pitanje. Upravo zato se siromaštvo smatra glavnom preprekom za cjelokupnu integraciju Roma.

Bez struje, vode, kupatila i grijanja, i u samo 24 kvadrata živjeo je Mirko Kaldaraš. Život u romskom naselju koje, poput mnogih takvih, nema osnovne sanitarne uslove za život, nije obeshrabrilo ovog mladića. Mirko se posvetio školovanju i svojim zalaganjem i trudom je izašao iz takve sredine. Nakon Kemijsko-medicinske škole, uspješno je završio osnovne i master studije na Kemijskom fakultetu, a danas radi u tvornici industrijskih proizvoda u Negotinu.

„Živeći u okruženju u kakvom sam živjeo, znao sam šta ne želim sebi sutra pa sam kao način da to izbjegnem vidio obrazovanje. Ja sam živjeo poprilično teško – i bez struje i bez vode. Znam koliko je teško i nezgodno školovati se u takvim uslovima. U školi se vidi razlika u vašoj garderobi i garderobi vaših drugara. Treba to nekako prevazići da vas ne bi zezali zbog svega toga”, kaže Mirko.

Od svojih studentskih dana se zalaže za unaprijeđenjee obrazovanja romske omladine. Držao je satove kemije i biologije Romima kojima je pomoć bila potrebna. Zbog toga je 2016. dobio nagradu „Heroj mladih”. Smatra da je važno mladim Romima objasniti kako da se bore sa diskriminacijom i kakav stav prema diskriminaciji treba da izgrade.

„Bio sam jedan od najboljih studenata osnovnih i master studija. Imao sam želju da upišem doktorske studije, ali nisam uspio iz financijskih razloga. Romska zajednica bi morala mnogo više da se zalaže za takve ljude. Mislim da je romskoj zajednici u interesu da ima doktora znanosti, da ima danas-sutra nekog profesora na fakultetu koji je Rom po nacionalnosti. Mislim da mnogo pričamo o temi obrazovanja Roma, kako je to važno, ali da malo toga zaista radimo po tom pitanju”, zaključuje Mirko.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Autor: Ivana Atanacković
Izvor: danas.rs

🔥0