Međunarodni dan ljudskih prava iz pogleda jednog Romskog aktiviste

10.12 se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, iako ljudska prava se krše i dalje. Od 2011 kad sam diplomirao i krenuo se baviti romskom zajednicom, počeo sam otkrivati jedan svijet svoje zajednice koji sam gledao s druge perspektive i htio sam nešto promjeniti. Ulazeči u politiku kao član Povjerenstva 2011 kao pionir, učio sam i upoznavao prava Roma i nejednakost u svim segmentima, osim lokalno sudjelovao sam i na nacionalnoj razini te i europskim seminarima, konferencijama i treninzima-obišao sve institucije u Hrvatskoj Predsjednika RH, sabora, banskih dvora pa do Europarlamenta, EU viječa, UN-a i sve što u radu s ljudskim i romskim pravima aktivist može običi. Sudjelovao pri deložacijama, izjave za ubojstvo Roma u Rijeci, gledao nepravdu, diskriminaciju i loše postupanje ne samo u RH nego i u EU gdje se Rome servira kao glavno jelo na Meniju u Europi i selektira kao 2 il 3 klasu ljudi. Nakon Auschwitza i Jasenovca, obilazeci godinama ta mjesta misliš nema toga više, to je povijest ali nažalost povijest se ponavlja.

Nakon 8 godina iskustva mogu samo reči da djecu i mlade netreba trovati s nacionalizmom i politikom, radeči s djecom u projektima i u školi vidio sam da sav taj rad treba s djecom i mladima usmjeriti na dobro i ne servirat im sve to loše, al sšta kad su ista djeca i mladi suočeni s segregacijom i diskriminacijom?

Onda treba pričati da ne mrze, jer Romska i Ne-Romska il druga djeca nisu naučila izdvajat se po boji kože, vjeri ili naciji (bar sam ja tako odrastao) nego po prijateljstvu i jednakosti.

GALERIJU FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE OVDJE.

Autor: Etem Fazli
(Predsjednik Udruge mladih Roma Rijeka “Romska budučnost”)

🔥3