Srbija: Romkinje poručuju – “Neravnopravnost nam je zajednička i zato se udružujemo”

Ženske romske organizacije više od dva desetljeća rade na tome da poboljšaju svoj položaj u društvu. Njihovi roblemi su identični, bez obzira da li žive u Makedoniji, Srbiji ili bilo gde u regiji, pa su aktivistkinje zbog toga odlučile da formiraju Balkansku mrežu Romkinja.

U toku je izrada platforme, kodeksa i pristupnica, a nakon drugog sastanka koji je održan u Beogradu, očekuju da će rad Mreže biti ozvaničen već početkom naredne godine kada potpišu Memorandum o suradnji.

Predsjednica Romske ženske mreže Srbije, Ana Saćipović, naglašava značaj zajedničkog djelovanja.

Činjenica je da su problemi Romkinja i Roma identični na cijelom Balkanu. Mreža će našem glasu dati jačinu kada želimo da utičemo na Europsku Uniju i Savjet Evrope u kreiranju pozitivne javne politike u odnosu na Romkinje – kaže Saćipović.

Zemlje koje nisu članice Europske Unije moraju da poboljšaju položaj Roma i Romkinja, a Balkanska mreža će pomoći svojim članicama da ovo i učine.

Za sada, Mrežu čine ženske organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Kosova, a očekuju da se pridruže i aktivistkinje iz Albanije i Turske.

Prevencija ranih dečijih brakova, lobiranje za zapošljavanje obrazovanih žena, školovanje devojčica samo su neki zajednički ciljevi – kaže Ana.

Najviše organizacija dolazi iz Srbije – njih 28. Iz Crne Gore dolazi osam predstavnica, jer one nemaju aktivne registrirane ženske romske organizacije. Bosnu i Hercegovinu predstavljaće sedam, Kosovo tri, Hrvatsku jedna a Sjevernu Makedoniju dvije organizacije.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Autor: Milica Milojević-Kostić
Izvor: Romski Portal Udar

🔥1