Makedonija: Regionalna suradnja jedna je od najvećih prednosti nove generacije romskih aktivistkinja

Temelj problema Romkinja u Makedoniji leži u transgeneracijskim navikama koje se prenose s generacije na generaciju. Prema ovim zastarjelim shvaćanjima, upravo je suprug taj koji treba stvoriti i kontrolirati sav prihod u obitelji i držati ženu podalje od novca kako bi bila što lojalnija i pokornija svom mužu.

Održavanje ove situacije posljedica je i činjenice da većina Romkinja ulaze u brak, veoma mlade  ispod 16 godina, s nepotpunim srednjim obrazovanjem i najčešće osnovnim obrazovanjem, što znači da, čak i ako izraze želju, imaju male šanse dobiti posao i zaraditi za život. Takve žene nisu u stanju odgojiti svoje kćeri, što znači da se  transgeneracijski začarani krug nastavlja generacijama koje dolaze. Za sada država  ne čini mnogo  za rješavanje ovog problema, a borbu za prava Romkinja vode nevladine organizacije. Iz baze njihovih iskustva, ova borba mora da dobije regionalni predznak, jer tako Romski glas se čuje najače i najdalje.

NEPOZNATE HEROINE

Europska komisija ove je godine prvi put dodijelila 14 nagrada Romkinjama aktivistkinjama iz sedam zemalja regije, pod motom „Nepoznate heroine“. Nesime Salioska i Salia Beqir-Halim dvije su nositeljice ove nagrade iz Makedonije. Time se prepoznaje naporan rad nevladinog sektora na poboljšanju statusa Romkinja u Makedoniji i regiji. Nažalost, iako je u ovaj proces uključeno sve više aktivista i aktivistkinja, još uvijek se malo radi na poboljšanju položaja Romkinja u Makedoniji, od kojih mnoge žive po načelima ili, točnije, principima starijim od stotinu godina.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na kraju školske 2016./2017 u osnovnim školama širom zemlje bilo je 9.328 romskih učenika, gotovo polovica ili ukupno 4.548 djevojčica, ali pogubna je činjenica da, kada je u pitanju kontinuirano obrazovanje Romi sU  suočeni s stigmom da ne trebaju ništa više do osam ili devet razreda škole. Tako je samo 1.409 romskih učenika iste godine nastavilo srednjoškolsko obrazovanje, od čega samo 622 djevojčice. Iste školske godine 305 Roma dobilo je diplome za srednje obrazovanje, od čega 125 djevojčica.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Autor: Dejan Azeski
Izvor: Romski Portal Udar

🔥1