Mobilni preventivni timovi kao konkretan potez za sigurniji život u Međimurju

Župan Posavec uputio otvoreno pismo državnom vrhu: naši građani žele samo pravo i pravdu!

Unatrag mjesec dana pokrenut je niz inicijativa na svim razinama vezanih uz integraciju romske nacionalne manjine u društvo, ali i radi reakcije na protupravna ponašanja pojedinih pripadnika te manjine koja opterećuju kako romsku zajednicu, tako i ostalo stanovništvo. S aktualnim problemima ponovno je upoznata Vlada RH i premijer Andrej Plenković osobno, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pri Vladi RH, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova kao i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, kojima su dane preporuke i tražene inicijative za poboljšanje stanja. Iako su problemi odavno detektirani, zakoni i trenutne politike koje bi doprinijele njihovu rješavanju ne nude primjenjiva rješenja radi čega se stvara nepovjerenje u državne i javne institucije. Ispred Međimurske županije pokrenuta je inicijativa te su sazvani sastanci grupa fokusiranih za svako područje života zasebno, čija će zadaća biti poticanje i preporuke aktivnosti prema nadležnim državnim tijelima u vezi s provedbom Strateških dokumenata bitnih za uključivanje Roma, ali i analiza i predlaganje izmjena onih zakona koji nisu primjenjivi i ne garantiraju uspjeh u određenom području.

Oformljeni mobilni timovi počinju djelovati u romskim naseljima!

„Upravo smo odradili prvi sastanak vezan uz „mobilne timove“ koji će vrlo skoro početi djelovati u romskim naseljima u sastavu djelatnika Centra za socijalnu skrb, zdravstvenih službi, komunalnog redarstva, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Državnog inspektorata, policijskih službenika, ali i drugih službi ovisno o izraženoj potrebi. Timovi će u romskim naseljima kontinuirano biti prisutni te će poduzimati mjere iz svog djelokruga odgovornosti – od obilazaka obitelji koje trebaju stručne intervencije i procjene rizičnih ponašanja preko rješavanja statusnih pitanja, zapošljavanja, općenitog informiranja i slično.“, pojasnio je na konferenciji za medije održanoj 4. prosinca 2019. godine u Međimurskoj županiji voditelj Odsjeka za socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Kristijan Srpak te dodao kako će prisutnost u naseljima biti ključna i za prevenciju u smislu pravovremene reakcije na probleme s kojima se stanovnici romskih i susjednih naselja svakodnevno susreću, uz napomenu da će kao medijatori i pomoć kod provedbi mjera na terenu sudjelovati predstavnici romskih zajednica.

Zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske Vladimir Faber istaknuo je kako nakon porasta broja kaznenih djela i prekršaja koji je godinama bio prisutan na području Međimurske županije, ove godine napokon su zabilježeni mali, no pozitivni pomaci. „Ove godine bilježimo blagi pad kriminaliteta i prekršaja, između 1% i 4,5%.“, zaključio je te medijima uputio apel na objektivno prenošenje informacija te napomenuo da im je policijski sustav odnosa s javnošću na raspolaganju 24 sata. Pomoć u naravi ove je godine primilo 30-ak romskih obitelji, istaknula je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenka Bilić rekavši kako je ovo povijesni trenutak, izrazivši pritom zadovoljstvo što su šira javnost i Županija prepoznali i osmislili način rada u mobilnim timovima. „Mobilni timovi su iskorak kojim se romskoj zajednici približavamo na jedan drugačiji način. Prvo i osnovno pitanje je na koji način će romska zajednica to prihvatiti te hoće li njihovi predstavnici aktivno sudjelovati u ovakvom načinu rada.“, poručila je.

„Podržavam odluku o osnivanju mobilnih timova upravo zato što je ovo prvi konkretni potez rješavanja problema. Institucije se moraju približiti Romima zbog onih koji su spremni za promjene, ali su nažalost taoci manjine koja ih tlači i etiketira. Moramo rješavati problem u samom korijenu, ondje gdje je nastao, na terenu. Podržavam ovaj potez i vjerujem da ćemo krenuti ka bržoj integraciji i socijalizaciji Roma u našem društvu.“, poručio je načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš poručio je kako  u ime romske zajednice najoštrije osuđuje svaki slučaj u kojem pripadnici pojedine romske zajednice narušavaju javni red i mir te svaki oblik nasilnog i neprihvatljivog ponašanja. „Međimurskoj i široj javnosti poručujem da u ovakvim i sličnim budućim incidentima osuđuju pojedince, ali nikako ne njihovu nacionalnu pripadnost.“

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Izvor: Međimurska Županija

🔥3