U Zagrebu oržana promocija monografije “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu“

Promocija monografije “I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu“ održana je u domu HV-a “Zvonimir“ u Zagrebu u organizaciji udruge Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” te u suradnji s uredom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine te pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva obrane RH i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Promociji je, uz brojne goste i uzvanike nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Autor monografije je  Borna Marinić, povjesničar, urednik web portala ‘Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat’ te autor Domoljubnih minuta na Hrvatskom katoličkom radiju, govori o malo poznatoj ulozi Roma kao pripadnika jedne od nacionalnih manjina koje su se uključile u obranu Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

Recenziju knjige napisao je prof.dr.sc. Martin Previšić koji je istaknuo kako ova knjiga nije neka linearna ratna povijest već ona djeluje snažno suočavajući nas sa brojnim činjenicama o slavnoj ulozi ovih ljudi u ratu.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi pozdravio je sve nazočne u ime organizatora promocije Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” istaknuvši kako je ovo prva knjiga na temu sudjelovanja Roma u Domovinskom ratu te kako ova tema još nikad nije bila istražena na sustavan način.

Krstičević: Zahvala Romima na doprinosu u borbi za slobodu naše Hrvatske

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako mu je čast sudjelovati na promociji ove monografije koja govori o prijateljima i suborcima, hrvatskim braniteljima romskog podrijetla zahvalivši svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog projekta, posebno saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju i predstavnicima udruge Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara“.

“Riječ je o hvalevrijednom projektu koji će biti trajan podsjetnik na ulogu i doprinos Roma u Domovinskom ratu, koji je prepoznat i podržan od strane Ministarstva obrane kao važan dio ukupnog nastojanja da se istina o Domovinskom ratu prenese na buduće naraštaje“, istaknuo je ministar. Također, rekao je kako su Ministarstvo obrane i Hrvatska pobjednička vojska izgrađeni na žrtvi hrvatskih branitelja, stoga je i jedna od zadaća čuvanje vrijednosti Domovinskog rata i trajnog spomena na sve pripadnike koji su nesebično svoje živote ugradili u slobodu naše Domovine poručivši: “Samo čovjek koji ima viziju, koji ima san, koji čvrsto vjeruje da je moguće ostvariti ono što mu je na srcu i ustraje na svom životnom putu, ostvaruje velike stvari. Velika je stvar staviti se nesebično u službu svojoj Domovini, onako kako ste vi dragi prijatelji učinili na samom početku Domovinskog rata. To ne smijemo i nećemo zaboraviti.“

Monografija je vrijedan doprinos u dokumentiranju i vrednovanju sudjelovanja Roma u obrani Republike Hrvatske, poručio je general Šundov.

Istaknuo je kako su rijetke prilike kao ova kada se na jednoj široj društvenoj razini prepoznaje dobrobit života s Romima.

“Naši hrvatski Romi  žive na ovim prostorima već stoljećima. Nebrojeno puta su nas oplemenili svojom ljudskom dobrotom, a to se dogodilo i u Domovinskom ratu kada su se u velikom broju dragovoljno priključili obrani Lijepe naše“, rekao je general Šundov istaknuvši kako su tom gestom jednostavno pokazali da je Hrvatska njihova Domovina.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić rekao je u svom obraćanju kako mu je zadovoljstvo sudjelovati danas na ovoj svečanoj promociji, zahvalivši pritom organizatorima i zastupniku Kajtaziju. “Bili smo osuđeni na uspjeh jer smo branili svoje. Jer kada branite svoje ne može vas nitko pobijediti“, rekao je Bandić te izrazio zahvalu prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu jer je njegova politika bila temelj za pobjedu u Domovinskom ratu.

U sklopu promocije, održana je i projekcija filma “Romi u Domovinskom ratu“, a u prigodnom glazbenom programu sudjelovao je Orkestar Hrvatske vojske te izvođači Marina Horvat i Dario Bogdan.

Foto: MORH/T.Brandt

Autor: dd
Izvor: direktno.hr

🔥2