U američkom Kongresu održano predavanje o genocidu za vrijeme NDH

U američkom Kongresu u Washingtonu, prvi put u posljednja dva desetljeća, održano je predavanje o genocidu počinjenom nad Srbima, Židovima i Romima na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata.

– Kongresmeni, senatori, diplomatski kor, predstavnici nevladinog sektora i američkih medija imali su priliku da pogledaju i dokumentarni film “Kultura sjećanja”, kao i izložbu “Anatomija zaborava” Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske – priopčeno je iz Predstavništva Republike Srpske u SAD.

Predavanje je održala direktor Fondacije za sjećanje na Јasenovac i Holokaust iz Londona Dragana Tomašević, koja je potomak preživjelih u zločinu nad Srbima u selima Šargovac, Motike, Drakulić i rudniku Rakovac.

Ona je naglasila da je Јasenovac najveće mjesto stradanja Srba, Židova i Roma.

– Sve što je bilo negativno, patološko i kriminalno, sve što je karakteriziralo ustaški pokret u cjelini, kulminiralo je u Јasenovcu – naglasila je Tomaševićeva.

Ona je navela da, “nažalost, Hrvatska i njene institucije sve više i više umanjuju zločin počinjen za vrijeme NDH i na taj način učestvuju u rehabilitaciji ustaške ideologije koja direktno ugrožava opstanak srpskog naroda i otvara put za glorifikaciju genocida i Holokausta”.

Kongresmeni, senatori, diplomate, ambasadori i ostali posjetioci imati će priliku u naredna tri dana da pogledaju izložbu “Anatamija zaborava” u Raiburn Foajeu Kongresa, nakon čega je planirano da putuje kroz nekoliko gradova SAD.

Ovaj događaj organizirao je Srpski narodni savez u suradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Washingtonu, Fondacijom za sjećanje na Јasenovac i Holokaust iz Londona i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske iz Banjaluke.

Izvor: srpskacafe.com

🔥0