Srbija: Novi Pazar – U hladnoj kartonskoj kućici punoj vlage živi porodica Suljević

Nedaleko od Petrove crkve, na keju kraj Raške, u hladnoj kartonskoj kućici punoj vlage, skoro 25 godina živi romska porodica Suljević koja, iako se uvijek borila za goli život i opstanak, do sada nije koristila nikakvu socijalnu pomoć. Samo u rijetkim prilikama i na svoju inicijativu pomagale su susjedi iz naselja Petrovo Polje gdje žive.

Glava porodice Ruždija Suljević u Novi Pazar je došao prije dvije i pol desetljeća iz okoline Prijepolja, radio je sve i svašta, mučio se i borio koliko je mogao, ali nije uspio da poboljša težak život svojih ukućana. Preminuo je prošle godine, pa je od tada sva muka preživljavanja pala na njegovog sina Jasmina (30), koji jedva uspijeva da prehrani suprugu Džejlanu (27), majku Jagodu (58), sestru Semedinu (26) i djecu Ajselu (11), Emrana (9), Edina (8) i Darka (5).

Svi koji poznaju porodicu Suljević tvrde da su u pitanju vrlo radni, časni i pošteni ljudi, koji nikada ni od koga nisu tražili pomoć, niti su se, poput drugih Roma iz ovog kraja, bavili prosjačenjem. Naprotiv, Jasmin kopa kanale, tovari i istovara kamione, siječe drva i u potrazi za starim željezom svakodnevno prebira kontejnere i razna smetlišta, a njegova supruga Džejlana, majka Jagoda i sestra Semedina uglavnom (kad ih netko angažira) čiste zgrade po Novom Pazaru i rade druge najteže poslove.

Unatoč svom trudu i danonoćnom radu, često su ostajali i bez najosnovnijih namirnica, o kući i boljim uslovima života nisu smjeli ni da razmišljaju. Osim sirotinje, porodicu Suljević iscrpljivale su i teške bolesti. Ruždija je umro od opakog oboljenja pluća, njegova udovica Jagoda ima karcinom dojke, a Jasminova supruga Džejlana je bez jednog bubrega (stradao od hladnoće). Srećom, djeca su za sada zdrava i dobri su đaci obližnje Osnovne škole “Meša Selimović” u naselju Deževski put. Da se o nevoljama ove porodice čuje dalje od Novog Pazara neplanirano se pobrinula Jasminova i Džejlanina ćerka Ajsela, učenica četvrtog razreda ove škole. Kad je učiteljica Ana Radovanović djeci dala zadatak da napišu temu o svojoj kući, Ajselin rad je bio čudan i sve je oduševio.

Ona nije pisala o svom kućerku od kartona i bijedi u kojoj živi već o raskošnoj dvospratnoj kući u cvijeću u kojoj ima sve što poželi. Na pitanje učiteljice: da li je takva njena kuća, ona je odgovorila da jeste, ali samo u snovima i mašti. Bio je to povod da učiteljica Ana i njena koleginica Anida Džigal, učiteljica Ajselinog brata Emrana, pođu da obiđu porodicu Suljević. Naravno, zaprepastile su se kada su videle gdje i kako žive njihovi đaci i o tome su obavijestile direktora škole, druge nastavnike i đake. I odmah je krenula akcija prikupljanja pomoći ovoj porodici. Za sada je sakupljeno oko 70.000 dinara (600 evra), pa je Suljovićima kupljen nova peć na drva, očekuje se da se u akciju uključe i druge škole i gradska uprava u Novom Pazaru.

– Dobro je da je škola pokrenula akciju u koju ću se i ja odmah uključiti. Osobno poznajem porodicu Suljević, sirotinja su, a vrlo pošteni, zaslužuju svaku vrstu pomoći. Kad ih budem obišao i uručio im prvu pomoć u odjeći, obući i namirnicama, vidjeti ću šta im je najpotrebnije i kako čitatelji “Vesti” i mog portala Ljudske sudbine mogu da pomognu. Njima je sada najpotrebnije da djeca budu u toplom i da se ne smrzavaju u kartonskom kućerku pored rijeke – ističe naš suradnik i poznati humanitarac Hido Muratović.

Uvek čisti i omiljeni u školi

Mada u svom kućerku nemaju vodu, a ni struju povremeno, Suljevići i te kako vode brigu o higijeni, pa djeca u školu dolaze uvijek okupana i besprijekorno čista. Druželjubiva su i omiljena u školi. Da bi djeca mogla da se ugriju i pogledaju televizor koji su našli na otpadu, pozajmljuju od komšije. Najstarija Ajsela najviše voli svoje drugarice Janu Milanović, Anu Acković i Andreu Ilić, a nju vole sva djeca iz njenog IV/3.

Kontakt

Svi naši zainteresovani čitaoci koji žele da pomognu porodici male Ajsele mogu da stupe u kontakt sa Novopazarcem i dokazanim humanistom Hidom Muratovićem putem telefona na broj: 00381 64 330 32 40, kako bi njihova pomoć što prije stigla do porodice Suljević.

Izvor: sandzaklive.rs

🔥8