Četiri zelene površine u Republici Hrvatskoj nose naziv “5. studenog” – Svjetskog dana romskog jezika

Odluka o imenovanju do sada bezimene ulice u “Ulicu 5. studenoga” na spoju Spetinčeve i ulice Petefi Šandora u Belom Manastiru, donesena je na 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Belog Manastira održanoj 16. rujna 2019. godine.

Belišću je 29. listopada 2018. otkrivena skulptura “5. studeni”, posvećena Svjetskom danu romskog jezika,  u “Parku 5. studenoga”. Koristeći kotač i pero kao simbole, autor skulpture Borisav Bojanić odaslao je poruku o težnji za očuvanjem romskog jezika kao i o postojanju potrebe za opismenjavanjem romskog naroda na materinjem jeziku.

Svečanosti su nazočili saborski zastupnik Veljko Kajtazi, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, predsjednica Saveza Roma u RH “KALI SARA” Suzana Krčmar, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine općine Darda Branko Đurđević, gradonačelnik Belišća Dinko Burić, predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog, autor skulpture prof. Borisav Bojanić, gradski vijećnici, predstavnici javne uprave te predstavnici političkog, kulturnog, gospodarskog i društvenog života ovog grada.

Ovom prigodom, gradonačelnik Belišća Dinko Burić istaknuo je da su svi ljudi koji ovdje žive prvenstveno građani Belišća, a njihova nacionalna pripadnost je sekundarna. Dodao je kako se imenovanjem parka i otkrivanjem skulpture, osobitog značaja za romsku zajednicu, još jednom izražava jednakost, ravnopravnost i suživot svih građana. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi je, uz zahvalu gradu Belišću, gradonačelniku i svima drugima koji su doprinijeli ostvarenju ovog projekta, istaknuo povijesni značaj imenovanja jednog dijela grada nazivom simboličnog značaja za romsku zajednicu te pozitivnost ovog primjera za druge gradove i naselja.

Program je započeo hrvatskom i romskom himnom u izvedbi Valentine Pavlović. U ime Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća, plaketu o imenovanju “Parka 5. studenoga” primio je Mario Balog. Na kraju svečanog programa skulpturu su otkrili gradonačelnik Dinko Burić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

“Park 5. studenog” u Kutini nalazi se između Ulice A.G. Matoša i Doma zdravlja, a ime mu je dodijeljeno odlukom Gradskog vijeća Grada Kutine donesenom 16. svibnja 2018. godine na 20. sjednici.

Svjetski dan romskog jezika, jedan od simbolički najvažnijih dana za romsku zajednicu, obilježen je i u zagrebačkom javnom prostoru. U naselju Trnje, park na križanju Savske ceste i Koturaške ulice nosi ime “Park 5. studenog“.

Zagrebačka Gradska skupština je odluku o imenovanju ovog parka potvrdila na svojoj 27. sjednici 19. rujna 2019. godine. Ova lijepa gesta prema romskoj zajednici u Zagrebu rezultat je inicijative Saveza Roma u RH “KALI SARA”, koji se još 2017. godine izborio za to da gradske vlasti naziv “5. studeni” uvrste u Fond imena. Pronalaskom odgovarajuće lokacije i potvrdom odluke Gradske skupštine o imenovanju, Zagreb je dobio zelenu površinu koja će svojim imenom podsjećati građane na prisustvo romskog jezika i kulture u njihovom gradu.

Tijekom ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika od 3. do 5. studenog u Zagrebu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar na spomenutoj su lokaciji otkrili ploču i tako simbolično označili početak radova na uređenju Parka. Ovime demonstriramo multikulturalnost, multietničnost i multifunkcionalnost našeg grada, ali i njegovu otvorenost i sigurnost bez kojih nema napretka. To je naš ponos i moj najveći projekt u ovih 20 godina. – istaknuo je gradonačelnik Bandić te dodao kako su Grad i Vijeće gradske četvrti Trnje osigurali 600.000,00 kn za uređenje Parka.

Ovo je pokazatelj Romima da žive u gradu u kojemu se nalazi park posvećen jednom od njihovih najznačajnijih datuma, a kojeg Savez Roma “KALI SARA” obilježava već 10. godinu za redom, rekao je zastupnik Kajtazi koji je došao u pratnji romskih predstavnika iz desetak zemalja, a koji su sudjelovali na Međunarodnom simpoziju o romskom jeziku održanom u Zagrebu.

Autor: Petra Cvetković
Izvor: Phralipen

🔥0