ZDF prikazao dokumentarni film o povijesti Sinta i Roma u Njemačkoj

Njemačka televizija ZDF History, emitirala je krajem listopada dokumentarac o životu Roma i Sinta u ovoj zemlji, a mi vam donosimo najzanimljivije dijelove iz razgovora sa mnogobrojnim sugovornicima.

U dokumentarcu su intervjuirane osobe iz javnog života, romski aktivisti i drugi predstavnici romske manjinske zajednice koji su na interesantan način prikazali svoja osobna iskustva u borbi protiv predrasuda.

Dokumentarac između ostalog govori o tome kako su se Romi i Sinti prije 75 godina odupirali prijetnjama istrebljenjem u takozvanom “Ciganskom logoru u Auschwitzu”. Oni su uspjeli to odgoditi, ali ne i spriječiti. U noći 2. kolovoza 1944. godine, Sinti i Romi su ubijeni u plinskm komorama.

Kao mlada predstavnica velike muzičke dinastije Reinhardt, Dotschy Reinhardt u dokumentarcu govori o sudbini svoje porodice. Rita Vowe-Trollmann podsjeća na svog oca, boksera “Rukeli”, kojem su nacisti jednostavno oduzeli naslov prvaka – zbog “ne njemačkog” boksa.

Romani Rose priča o svom ocu Oskaru koji je uzalud tražio pomoć minhenskog kardinala Faulhabera za svoj narod.

Glazbenik Janko Lauenberger prisjeća se svoje rodice Erne. “Ede i Unku”, poručuje Lauenberger, je knjige o njoj koju bi obavezno trebalo uključiti u školsku nastavu.

Otac pjevačice Marianne Rosenberg borio se u svibnju 1944. godine u ustanku protiv SS-a. Preživio je i rekao svojoj kćeri da bolje prikrije svoje porijeklo.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Izvor: Romski Portal Udar/www.zdf.de/dokumentation

🔥0