Malo ‘većinaca’ zna kako žive slavonskobrodski Romi

Mnogi Brođani iz rodnog se grada čitav život nisu ni ‘mrdnuli’, a ipak ga ne poznaju cijelog. Prošetali smo dijelom kojeg većina zaobilazi i zaboravlja te donosimo priču o životu tih Brođana – pripadnika romske nacionalne manjine.

SLAVONSKI BROD – U Slavonskom je Brodu, tek koji kilometar od glavnog gradskog Trga Ivane Brlić-Mažuranić, smješteno jedno od najvećih romskih naselja Lijepe Naše. Gotovo dvije tisuće ljudi, službeno ili neslužbeno, živi u kućama smještenima u ulice Naselja Josip Rimac koje se, najbrže od svih drugih dijelova grada, mijenja, raste, širi. Naši su nam sugovornici kazali kako u pojedinim ulicama svako malo nikne neka nova kuća – legalno ili ne, s papirima ili bez.

Povod višesatne šetnje tim posebnim brodskim Naseljem, kao i razgovoru s Brođanima – pripadnicima romske nacionalne manjine, bila je činjenica da taj dio grada, osim onih koji tamo žive, rijetko posjeti bilo tko drugi. Pa tako mnogi koji se hvale kako poznaju svaku ulicu svog rodnog Slavonskog Broda, nerijetko, u Romsko naselje nikada nisu stupili. Doduše, ako tamo nemaju prijatelja, nemaju za to ni razloga jer se radi o prilično izoliranom dijelu kroz koji ne prolaze prečice, a u njima nema ni trgovina, kafića, javnih ustanova,…

Brodski Romi ne osjećaju se kao u getu

Većina Roma nema ništa protiv onoga što smo u razgovoru s njima nazvali ‘getoizacijom’. Ne osjećaju se izoliranima i vole život u naseljima koja su isključivo romska jer smatraju kako bi se, zbog svoje kulture i običaja te, posebice, ljubavi prema glasnoj glazbi i sklonosti veselju, teško uklopili u svakodnevni život ostatka grada. No, to ne znači da pristaju živjeti kao građani drugog reda. Želje su im skromne, rekli bismo, u skladu s 21. stoljećem u kojemu živimo. Kao ono što nedostaje Naselju, većina je izdvojila kanalizaciju, dok su njihovi osobni problemi, uglavnom, egzistencijalne naravi.

Cijeli tekst i galeriju fotografija možete vidjeti na izvoru.

Autor: Željka Gavranović
Izvor: sbplus

🔥0