LIGHTROM – Upali svjetlo, mračno je

Među pobjednicima ovogodišnje nagrade Open Danube našao se i Romski akademski klub (RAK) iz Slovenije sa svojim projektom LIGHTROM u kategoriji vizualnih umjetnosti.  S projektom LIGHTROM – Neka lampe svijetle u pravom smjeru Romski akademski klub želi ukazati na osnovna prava svakog čovjeka – ona na struju, vodu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, koja su u nekim dijelovima Slovenije gdje živi romska populacija još uvijek nedostupna.

Naša vizija je stvoriti lustere i noćne svjetiljke nadahnute motivima iz romske kulture. Želimo osmisliti moderne i jednostavne umjetničke komade s estetskom i snažnom porukom. Na taj način svjetlo ćemo usmjeriti u pravom smjeru – svjetlost će obasjati neke romske obitelji koje još uvijek žive u mraku“, dijeli s nama Marcel Baranja, predsjednik RAK-a, koji nam se javio iz Bruxellesa u kojem trenutno pri Europskom parlamentu odrađuje pripravništvo. Baranja je aktivan pri Odboru za obrazovanje i kulturu, a odabran je kao mladi profesionalac koji će osim stjecanja novih znanja, svojim iskustvom moći doprinijeti i onda kada je riječ o romskim temama.

Socijalno-ekonomski status, situacija u obrazovanju i zapošljavanju između Roma i ne-Roma razlikuju se od regije do regije pa se stoga pristup mora prilagoditi na regionalnoj razini. Ne bih rekao da je lokalni aktivizam popularan među Romima, ali postoje pojedinci koji doprinose razvoju romske zajednice u Sloveniji.

Romski akademski klub planira izrađene umjetničke komade fotografirati i pripremiti u obliku džepne knjižice te sve zajedno predstaviti na izložbi, a suradnju s lokalnim medijima smatraju ključnom za uspješnost projekta. Kako navodi Baranja, LIGHTROM bi trebao poslužiti kao polazište ka konkretnijim akcijama za rješavanje dugotrajnih stambenih problema u nekim područjima Slovenije što je najavljeno za siječanj 2020. godine.

Već nam je duže vrijeme želja potaknuti mlađu i stariju generaciju Roma da svojim vještinama doprinesu projektu jer je većina njih zaista talentirana na tom području, dok će djeca i mladi imati mogućnost okušati se na radionicama u izradi jednostavnijih dijelova svjetiljki i lustera.

Romski akademski klub osnovan je 2008. godine, a proizašao je iz ideje promicanja obrazovanja među Romima. Projekt na temu povećanja društvenog i kulturnog kapitala u područjima s romskom populacijom na kojem su radili tri godine smatraju najuspješnijim jer su potaknuli razne treninge za školsko osoblje, izvanškolske programe, pomoć u nastavi kako kroz romski obrazovni inkubator tako i kroz suradnju sa školama.

Predstavljeni sadržaj tada je bio prilično nov i vrlo ambiciozan, pa je dobio puno pažnje i interesa mještana. Bio je uspješan i dobra polazna točka za neke nadolazeće ideje, posebno u području obrazovanja. Želimo odgovoriti na izazov da su Romi i dalje nesaslušani i neshvaćeni ozbiljno u Sloveniji i drugim europskim zemljama. Svjesni smo značaja platforme Open Danube koja povezuje romske organizacije diljem Europe, podržava projekte u raznim oblastima i omogućava romskim organizacijama da koriste različite oblike umjetnosti za širenje poruke i doprinos razvoju lokalne zajednice. Iznimno smo sretni što smo među pobjednicima i uzbuđeni smo zbog realizacije projekta koja je pred nama.

Autor: Selma Pezerović
Izvor: Phralipen

🔥6