BIH: Romski jezik od naredne godine u školama Tuzlanskog kantona

Romski jezik od naredne godine mogao bi se učiti u školama u Tuzlanskom kantonu, rečeno je tokom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Tuzli.

Dugo se čekalo na nastavni plan i program da romski jezik zvanično uđe u škole.

-Nadam se da ćemo za sljedeću školsku godinu imati mogućnost da ponudimo svim učenicima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da izaberu fakultativni predmet romski jezik, koji će se izučavati vjerovatno od iduće školske godine – kazao je Fikret Vrtagić iz Ministarstva obrazovanja TK.

Naredni korak je osposobiti kadar koji će predavati jezik, u suradnji sa Tuzlanskim univerzitetom ili nekim iz regije. Predavači ne moraju biti Romi.

Romske nevladine oganizacije su povodom Međunarodnog dana romskog jezika od vlasti ponovo zatražile da omoguće uvođenje romskog jezika u obrazovni proces kao dopunsku nastavu.

Kantonalne vlasti sada su konačno dale čvrsto obećanje da će ovaj zahtjev biti ispunjen.

Očekujem da će romski jezik biti od sljedeće školske godine u osnovnim i srednjim školama, tamo gdje ima potrebe. Također, očekujem da će izborni predmet na Odsjeku za bosanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, Romski jezik i romska književnost, biti u početku uvedeni, i to će biti preduvjet za stvaranje katedre za romski jezik i književnost – navodi Amira Turbić Hadžagić sa Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Kantonalno Ministarstvo obrazovanja priprema nastavni plan i program za romski jezik u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu. Ovaj program financijski će podržati grad Tuzla i Fond „Otvoreno duštvo BiH“.

Univerzitet u Tuzli, u suradnji sa univerzitetima u regiji ima zadatak da obrazuje nastavni kadar za romski jezik.

Autor: D.Mrkić
Izvor: Romski Portal Udar

🔥6