Srbija: U Pirotu otvoren Centar za podršku pri učenju i ranom razvoju romske djece

Grad Pirot u partnerstvu sa Udruženjem građana Ternipe počeo je realizaciju projekta u okviru programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji provodi Stalna konferencija gradova i općina (SКGO), uz financijsku podršku Europske unije.

U okviru projekta 05. studenoga je otvoren Centar za podršku pri učenju i ranom razvoju romske djece u Pirotu u naselju Rasadnik.

Goste, roditelje i djecu najpre je pozdravila Radmila Nešić, predsjednica UG “Ternipe”.

Ispred lokalne samouprave prisutnima se obratila Milica Golubović, pomoćnica gradonačenika za vanprivredu koja je tom prilikom istaknula da Grad Pirot godinama unazad aktivno radi na poboljšanju položaja Roma i Romkinja, i da je ovo samo jedna od aktivnosti predviđena Akcijskim planom.

Projekt „Centar za učenje i rani razvoj“, se realizira u razdoblju od 15 mjeseci na teritoriji grada Pirota. Vrijednost projekta je 67.440  eura, od čega su donatorska sredstva 59.624 eura, a sufinanciranje grada Pirota je 7.816  eura, rekla je poslije svećanog otvaranja pomoćnica gradonačenika Milica Golubović, i napomenula da će lokalna samouprava pokušati da osigura uslove da projekt i nakon 15 mjeseci nastavi sa radom.

Cilj projekta je smanjenje uticaja diskriminacije i povećanje obrazovne uključenosti romske djece u Pirotu, ali sam projekt ima i nekoliko specifičnih ciljeva, rekla je Silvija Nešić, asistent koordinatora programa.

Od 2000. do danas, Europska unija donirala je više od 3.6 milijardi eura Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sljedećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz suradnju sa Vladom Republike Srbije. Europska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Izvor: Plusonline

🔥2