BIH: Možemo li zaustaviti nasilje i diskriminaciju nad ženama?

Najčešći oblik nasilja kome su izložene žene je psihičko, a vrlo često ga prati i fizičko. Istraživanja pokazuje da su recimo mlade žene više izloženije nasilju nego starije, seoske više nego gradske. Ono što je poražavujeće, jeste podatak da čak i žene slabijeg zdravlja i one s invaliditetom, nisu pošteđene od nasilja.

U veoma zabrinjavajuću statistiku, bez sumnje ulaze i Romkinje. Poznato je da one doživljavaju dvostruku diskriminaciju. Strogo su patrijarhalno odgojene i naučene da trpe razne oblike nasilja i vrlo često nisu ga ni svjesne. Nije teško zamisliti sa čime se sve nose Romkinje koje nerijetko nasilje trpe godina, ponekad i sa smrtnim ishodom.

PREPOZNAVANJE NASILJA

Neke zlostavljane žene ne prijavljuju nasilje, jer o nasilju ne znaju puno i nemaju informaciju o tome kako i kome da se obrate za pomoć. Također, nasilje ne prijavljuju iz straha da ne bi pogoršale situaciju, jer nemaju povjerenje u institucije.

Kada su u pitanju nevladinie organizacije koje rade na spriječavanju nasilja nad ženama, svaka od njih ima drugačiji pristup. S druge strane, svaka sa svojim projektom i aktivnostima, ma koliko različit pristup bio, ima isti cilj – raditi maksimalno na spriječavanju nasilja, edukovati, pružiti podršku u svakom smislu.

Jedan od takvih projekta je i projekt „Koristimo dostupne mehanizme kako bismo se zaštitili od nasilja i diskriminacije”, koji se realizira kao dio regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mijenjanje stavova”, koji financira Europska unija, a provodi UN Women.

Ovaj projekt su realizirali Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ iz Tuzle u suradnji sa Omladinskom romska inicijativom “Budi mi prijatelj” Visoko i Udruženjem Romska djevojka “Romani Chej” Prnjavor, realiziran od lipnja 2018. do rujna 2019. godine.

Cijeli tekst pročitajte na izvoru.

Autor: M.H.
Izvor: Romski Portal Udar

🔥4