Svečano obilježen Svjetski dan romskog jezika

U Zagrebu je 4. i 5. studenog po deseti put obilježen Svjetski dan romskog jezika u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA i ureda saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, u suradnji s vijećima i predstavnicima romske nacionalne manjine. Ovogodišnja manifestacija donijela je nikad bogatiji kulturno-umjetnički, ali i znanstveni program, kojemu su pored visokih uzvanika iz Hrvatske prisustvovali i brojni gosti iz čitavog svijeta. Događaj je izazvao veliku medijsku pozornost te je o njemu izvijestila većina medija, uključujući nacionalnu televiziju. Nova TV je odjavila svoj večernji dnevnik na romskom jeziku, a Zoran Šprajc je u RTL direktu gledatelje pozdravio riječima Bahtalo o dive e romane – čibjake sa e romenge’ ili ‘Sretan vam Dan romskog jezika.

Svjetski dan romskog jezika obilježava se od 2010. godine, a 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske da se 5. studenog proglasi Svjetskim danom romskog jezika. Ovogodišnja proslava započela je 4. studenog u prostorijama Matice Hrvatske gdje je održan međunarodni znanstveni skup “Planirano i ostvareno: Rezultati desetogodišnjeg rada na međunarodnom pozicioniranju romskog jezika”. Nakon izlaganja predstavljena je istoimena monografija, primjerci koje su podijeljeni uzvanicima.

Večernji dio programa održan je u Muzeju suvremene umjetnosti, a započet je kazališnom predstavom “Panta Rhei”, monodramom u izvedbi fantastičnog Edisa Galushija iz Prizrena. Nakon predstave koja je izmamila oduševljene reakcije publike, održan je koncert u izvedbi slovenskog glazbenika Imera Traje Brizanija i grupe AMALA.

Sljedećeg dana, 5. studenog, program je započeo svečanim otvaranjem “Parka 5. studenog” u blizini zagrebačkog Studentskog centra. Uz saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i predsjednicu SRRH KALI SARA Suzanu Krčmar, ceremoniji je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Zagreb je tako nakon Kutine i Belišća, postao treći hrvatski grad koji ima park imenovan u čast Svjetskog dana romskog jezika.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika održano je u Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uz prisustvo brojnih visokih uzvanika. Između ostalih, proslavu su svojim dolaskom uveličali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromarministrica demografije Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader, saborski zastupnici Vesna Pusić, Arsen Bauk, Kažimir Varda, Goran Aleksić i Marija Puh, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, pomoćnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Momir Karin, načelnik sektora za nacionalne manjine pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Nandor Čapo i drugi uvaženi gosti.

Pored gradonačelnika Bandića, zastupnika Kajtazija i ministrice Bedeković, okupljenima se obratio i predsjednik Međunarodne romske unije IRU Normunds Rudevics. Nakon glazbene točke u izvedbi Imera Traje Brizanija i grupe AMALA te završnog govora predsjednice SRRH KALI SARA Suzane Krčmar, uzvanici su druženje nastavili u neformalnoj atmosferi u prostorijama SRRH KALI SARA u Hatzovoj ulici.

Autor: Krešimir Zovak
Izvor: Phralipen

🔥1